Home General Knowledge GENERAL KNOWLEDGE SHORT ANSWER QUESTIONS (SAQ'S) PART - 1
GENERAL KNOWLEDGE SHORT ANSWER QUESTIONS (SAQ'S) PART - 1
Thursday, 13 August 2015 03:56

 

GENERAL KNOWLEDGE

SHORT ANSWER QUESTIONS (SAQ'S) PART - 1

1. Who won 19th Commonwealth Chess Championship ?
Ans- Abhijeet Gupta
2. Name the pioneer of SMS technology who died recently?
Ans- Matti Makkonen
3. Who was nominated as first female judge of Afghanistan Supreme Court?
Ans- Anisa Rasouli
4. Who was appointed as Interim CMD of Oil India Limited?
Ans- U P Singh
5. Which Indian-American teacher was named for US Presidential Award for Excellence in Mathematics and Science Teaching by President Barack Obama.?
Ans- Darshan Jain
6. Which is the new version of Facebook that was launched for its application for Android phones in India?
Ans- FB Lite
7. Which country becomes first nation to eliminate mother-to-child HIV and syphilis?
Ans- Cuba
8. Mhara Gaon- Jagmag Gaon Scheme launched in which state?
Ans- Haryana
9. Who was selected for the G D Birla Award for Scientific Research for 2014?
Ans- Sanjeev Galande
10. 7th Meeting of India-Thailand Joint Commission was held at_________.
Ans- Bangkok
11.Which Indian-American professor named for 2015 World Agriculture Prize laureate?
Ans- R Paul Singh
12. Which state launched the State Portal - ePMS (Electronic Projects Management System) to fast track infrastructural development.?
Ans- Punjab
13. Which operation was launched by Army to secure Amarnath Yatra?
Ans- Operation Shiva
14.The Adani Group, will set up a ₹4,536 crore solar park in _____
Ans- Ramanathapuram district of Tamil Nadu
15. Ryan Harris who announced his retirement from all forms of cricket belongs to which country?
Ans- Australia
16. Which Insurance Company has launched weather based crop insurance scheme for three districts for Maharashtra?
Ans- Bajaj Allianz
17. Which country is largest shareholders in Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)?
Ans-China
18. Sampada is a facility for e-registration of property documents launched by which state?
Ans-Madhya Pradesh
19. Who has been named as the winner of the 2015 World Food Prize?
Ans-Fazle Hasan Abed of Bangladesh
20. Who is the author of the book “Kashmir: The Vajpayee Years”?
Ans-Former Research and Analysis Wing chief AS Dulat
21. Newly appointed Director of the Aeronautical Development Agency?
Ans- C D Balaji
22. USA won Women's FIFA World Cup for the third time by defeating which country?
Ans- Japan
23. Which bank has launched first MUDRA card under Pradhan Mantri MUDRA Yojana?
Ans- Corporation Bank
24. India won 2015 South Asian Basketball Championship by defeating _____
Ans- Sri Lanka
25. Who won 2015 Formula 1 British Grand Prix title?
Ans- Lewis Hamilton (Britain)
26.______ of France granted with World Heritage status by UNESCO
Ans- Champagne vineyards
27. Which state government reported that 58 percent school kids suffer from orthopaedic ailment due to heavy bags?
Ans- Maharashtra
28. Which system has been newly launched for Foreign Employers in India?
Ans- eMigrate
29. Which company has started Wallet Services- Speed Pay?
Ans- BSNL
30. Chile won Copa America formerly known as the South American Football Championship by defeating ____
Ans- Argentina
31.China nominated Jin Liqun, for the post of AIIB President. Who is Jin Liqun?
Ans- Former Chinese Finance Minster
32. Microsoft to develop digital villages, cyber-security centre in which state ?
Ans- Maharashtra
33. Which Indian scientist was elected as fellow of Royal Society?
Ans- Kamal Bawa
34. .Which state has announced to replicate Maharashtra’s Jalyukta Shivar Abhiyan?
Ans- Rajasthan
35. Name the mobile application launched by The National Dairy Development Board (NDDB) to boost dairy farmers' income?
Ans- Pashu Poshan
36. Which Bank launched watch banking application for Apple Watch?
Ans- HDFC Bank
37. Who won WBO Welterweight title by defeating Manny Pacquiao?
Ans- Floyd Mayweather
38.Book titled India Central Asia Relations: The Economic Dimension authored by _______
Ans- Amiya Chandra
39. The Film Society was conferred with the Pritiman Sarkar Award 2014-15 ?
Ans- Jodhpur
40. India has signed an agreement with which country for supply of uranium?
Ans- Kazakhstan
41. Who was appointed as the Home Secretary of Delhi?
Ans- Sanjeev Nandan (SN)Sahai
42. Who was appointed as the Managing Director (MD) and Chief Financial Officer (CFO) of Bharti Enterprises?
Ans- Rahul Bhatnagar
43. Who was appointed as Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of National Housing Bank (NHB)?
Ans- Sriram Kalyanaraman
44. Operation Smile was led to trace of 44 missing children in which state ?
Ans- Uttarakhand
45. Recently who became first British-Asian appointee to ECB Management Board?
Ans- Lord Kamlesh Patel
46. Nagaland has been declared as disturbed area under section 3 of the Armed Forces (Special Powers) Act_________.
Ans- 1958
47. Which state will host the Youth Delphic Games in February 2016?
Ans- Goa
48. Ashwini Nachappa committee was constituted by Union Sports Ministry to ______
Ans- study status of SAI training centers
49. Which Russian cosmonaut entered Guinness World Records for spending 804 days on ISS?
Ans- Gennady Padalka
50. What will be the theme of Science Express in 2015?
Ans- Climate Change
51. The government Of India has appointed international lawyer to arbitrate on its behalf in the Rs. 20,000 crore tax case with the UK telecom major Vodafone?
Ans- international lawyer Rodrigo Oreamuno
52. Who is the President of Turkmenistan ?
Ans-Gurbanguly Berdimuhamedov
53. Which bank has become the first to launch Watch Banking in India?
Ans-HDFC for Apple watch
54. World Population Day was observed on which Date?
Ans-11 July 2015 with theme Vulnerable Populations in Emergencies.
55. Prince Saud al-Faisal, World’s longest serving Foreign Minister passes away recently. He belongs to which country?
Ans- Saudi Arabia's foreign minister
56. Serena Williams wona sixth Wimbledon title and fourth successive grand slam crown by defeating .......?
Ans- Spanish Garbine Muguruza
57. Who won Wimbledon Men's title?
Ans- Novak Djokovic defeated Roger Federer
58. Who became only the second cricketer in the history of One Day International (ODI) cricket to claim a hat-trick on ODI debut?
Ans-South Africa debutant Kagiso Rabada (Bangladesh spinner Taijul Islam was the first debutant to take an ODI hat-trick.)
59. 7th BRICS summit held at which place?
Ans-Russian city of Ufa in Bashkortostan
60. Who was appointed as the Chairman of the Kolkata-based Bandhan Bank?
Ans-Ashok Kumar Lahiri, former Chief Economic Adviser to the Union Government
61. Justice RM Lodha-headed panel on IPL Betting Scandal 2013 suspended Indian Premier League (IPL) franchise ...... for two years?
Ans- Chennai Super Kings (CSK) and Rajasthan Royals (RR)
62. Who was conferred with highest French Civilian Award Commandeur de la Lgion d Honneur (the Legion of Honour)?
Ans- Artist Sayed Haider Raza
63. What is the Full Form of GAGAN?
Ans-GPS-Aided Geo Augmented Navigation (GAGAN) system
64. Who has been appointed as new Vice-Chief of the Indian Army?
Ans-Lt Gen Man Mohan Singh Rai
65. Who was conferred with the Golden Peacock Environment Management Award (GPEMA) 2015?
Ans-Tata Steel's West Bokaro Division
66. Which is India’s longest road tunnel?
Ans-Patnitop Tunnel or Chenani-Nashri Tunnel
67. India has test-fired its indigenously developed missile from a helicopter?
Ans-Nag anti-tank guided missile
68. Which film has won the best original screenplay in a Foreign Language award at the Madrid International Film Festival?
Ans-‘Buddha In A Traffic Jam’
69. Which Bank received approval from the Reserve Bank of India to set up IFSC Banking Units (IBUs) in Gujarat International Finance Tec City (GIFT) ?
Ans- Yes Bank
70. Which country has setup world’s largest cancer registry system?
Ans- China
71. Who won Frost and Sullivan’s 2015 Economic Development Innovation Award?
Ans-Make in India initiative of Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Government of India.
72. The Reserve Bank of India (RBI) constituted a committee to work out a five-year (mediumterm) action plan for financial inclusion. What is the name of that committee?
Ans-Deepak Mohanty Committee (RBI executive director )
73. The World Youth Skills Day (WYSD) was observed globally for the first ever time on which Date?
Ans- 15 July 2015
74. Which Banklaunched instant money transfer service `QuickPay’?
Ans-IndusInd Bank
75. Who has become the first microfinance institution (MFI) in the Indian microfinance sector to have received a loan from MUDRA Bank?
Ans-Delhi-based Satin Creditcare Network Ltd (SCNL).
76. India’s first railway-line built under PPP model inaugurated in which place?
Ans-railway-line between Gandhidham and Tuna-Tekra Port in Gujarat
77. Asian Development Bank (ADB) has estimated India economic growth forecast for 2015-16 at .......?
Ans-7.8 percent.
78. Mudra stands for.......?
Ans-Micro Units Development & Refinance Agency (MUDRA) Bank
79. Who won the prestigious Microsoft Country Partner of the Year Award for 2015?
Ans-India-based Comparex India Pvt Ltd
80. Open marketplace app Shopo launched by which company?
Ans-Snapdeal
81. Union Cabinet set up an expert group to classify the Caste names returned in the Socio Economic and Caste Census (SECC), 2011. Who is the chairman of committee?
Ans-Arvind Panagariya
82. Who was honoured as Champions of Change by the White House of United States (US)?
Ans-Sunita Viswanath
83. India decommissioned Torpedo launch and recovery vessel (TLRV) recently. What is the name of that recovery vessel?
Ans-INS Astravahini
84. Who has been appointed as the Chief Advisor of Security and anti-corruption unit (ACSU) of BCCI for next year’s T20 World Cup to be hosted by India ?
Ans- Former Delhi Police Commissioner Neeraj Kumar
85. Who was appointed as Interim Director of Film and Television Institute of India (FTII)?
Ans- Prashant Pathrabe
86. India’s first air freight station in the private sector ready to serve the Nation at which place?
Ans-Irungattukottai near Chennai
87. Which cricketer suspended from Bowling in International Cricket for 1 Year recently?
Ans- Pakistan’s Mohammad Hafeez
88. India’s first defence industrial park will be set up at which place?
Ans-Ottappalam in Palakkad district of Kerala
89. The Reserve Bank of India signed a Special Currency Swap Agreement with the which central Bank?
Ans-Central Bank of Sri Lanka
90. Who is the president of Greece?
Ans-Prokopis Pavlopoulos
91. Who will lead Indian Challenge at "Cup of the President of the Republic of Kazakhstan" Wrestling Meet?
Ans-Amit Kumar
92. Who has won 2015 Pacific Asia Travel Association (PATA) award in the ‘Heritage & Culture’ category?
Ans-Kerala Tourism for its Muziris Heritage Project
93. Who took charge as the new Chairperson of Delhi Commission for Women (DCW)?
Ans-Swati Maliwal
94.Who was inducted into the International Tennis Hall of Fame ?
Ans- Amelie Mauresmo
95. Who will head a panel to probe ex-director of CBI Ranjit Sinha ?
Ans- ML Sharma, former Special Director of the CBI
96. White-Fi technology, which uses of a Wi-Fi technology within the TV unused spectrum is being developed by which company?
Ans- Microsoft
97. Which city has been chosen as City of Music by UNESCO under Creative Cities of Network
Ans- Varanasi
98. Which company has bagged the bagging the Leading Oil & Gas Corporate of the Year award?
Ans-State-owned Indian Oil Corp (IOC)
99. Who has been appointed as chairman of Narmada Valley Development Authority (NVDA)?
Ans- Rakesh Sahni
100. From which country, Apple has recently introduced “Apple Pay”, a mobile payments system?
Ans- Britain
101. Who was appointed as Chief Economist of the International Monetary Fund (IMF) ?
Ans-Maurice Obstfeld
102. High Level Committee (HLC) on Status of Women , constituted by former UPA government recently in news?
Ans- Headed by Pam Rajput
103. Who won the Grand Prix World Press Cartoon 2014 Award for sketching Nelson Mandela?
Ans-Pamarthy Shankar
104. Who was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the Flipkart-owned fashion store Myntra ?
Ans-Ananth Narayanan
105. 2016 World Twenty20 cricket tournament Finals will be held at...?
Ans-Eden Gardens ground in Kolkata
106. Who has won the 36th edition of American Book Award 2015?
Ans-Noted Canadian author Naomi Klein
107. BRICS bank starts its operations recently at which place?
Ans-Shanghai, China
108. Who has won the Best Documentary Producer award at Madrid International Film Festival?
Ans- Film-maker Benoy Behl documentary film titled Indian Roots of Tibetan Buddhism.
109. Who has appointed as Chairperson of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) ?
Ans- Bhanu Pratap Sharma
110. Recently IRCTC partner with which company to provide meals in Train?
Ans- KFC
111. Who was appointed as CMD of National Aluminium Company?
Ans- T K Chand
112. National Broadcasting Day was observed on _____
Ans- 23 July 2015
113. Author of the Book titled Ghosts of Calcutta ____
Ans- Sebastian Ortiz
114. Which city was named as World Book Capital for 2017 by UNESCO?
Ans- Conakry
115. Which Indian city has emerged as the first nomination to be received by the Urban Development Ministry for a Smart City Mission?
Ans- Ponducherry
116. Who won IJGA World Stars of Junior Golf event 2015?
Ans- Shubham Jaglan
117. India ranked ____ in terms of power generation from nuclear source?
Ans- 12th
118. Which 2 IT companies form joint venture to provide technology services, solutions to banks?
Ans- CSC and HCL technologies
119. Who received Royal Society’s Copley Medal, the world's oldest scientific prize?
Ans- Peter Higgs
120. Name the world's first malaria vaccine, approved by European Medicines Agency?
Ans- Mosquirix
121. Who was awarded with first-ever Nelson Rolihlahla Mandela Prize?
Ans- Helena Ndume of Namibia and Jorge Sampaio of Portugal
122. Who was chosen for the Fukuoka Asian Culture Prize 2015 in the Academic Category ?
Ans- Historian Ramachandra Guha
123. President Pranab Mukherjee has appointed 2 members of Anglo-Indian Community to Lok Sabha as per the provisions of which article of Indian Constitution?
Ans- Article 331, Professor Richard Hay: He hails from Kerala. -George Baker: He hails from West Bengal and is actor by profession.
124. Which State government launched Shyamaprasad Mukherjee Jan Van Vikas Scheme for for development of villages around tiger reserves ?
Ans- Maharashtra
125. Who was appointed as the Director-General (DG) of The Energy and Resources Institute (TERI)?
Ans- Ajay Mathur
126. Who has headed Anil Ambani-led Reliance group’s oil & gas business?
Ans- Ashok Kumar Balyan
127. Union Government has constituted ......... as an advisory body to deliberate on matters relating to the development and promotion of sports in the country?
Ans- All India Council of Sports (AICS)
128. United States has recently restored diplomatic relations after 54 years with which country?
Ans- Cuba
129. As per recommendations of which committee, BCCI changed the format of the Deodhar Trophy?
Ans-Anil Kumble
130. Which is India’s largest E-commerce company?
Ans-mJunction online steel marketplace (joint venture formed by SAIL and Tata Steel
131. Who was appointed as the Chairman of telecom regulator Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)?
Ans-Ram Sevak Sharma
132. World’s largest flower bloomed for the first time in 5 years at the Jindai botanical gardens in Tokyo ,Japan . what is the name of that flower?
Ans- Amorphophallus Titanum
133. Who won CONCACAF Gold Cup Football tournament ?
Ans-Mexico defeated Jamaica
134. Which bank has signed a $200 million 7-year bilateral loan deal with the Asian Development Bank (ADB) ?
Ans-Axis Bank
135. Who has won 102nd edition of Tour de France ?
Ans- Chris Froome, a cyclist from Team Sky of Britain
136. Kargil Vijay Diwas observed across the nation on which Day?
Ans- 26 July 2015
137. World Hepatitis Day is observed every year on which Date?
Ans- July 28
138. Which country has signed Memorandum of Understanding (MoU) with search engine giant Google to launch the Google Loon project ?
Ans- Sri Lanka
139. Which country has recently declares itself Middle East Respiratory Syndrome (MERS) free?
Ans-South Korea
140. Who was named as most marketable sportsman in the world ?
Ans- Roger Federer (Indian skipper Mahendra Singh Dhoni has been named as the ninth most marketable sportsman in the world)
141. What is the name of Committee constituted for Re-drafting National Sports Development Code of India ?
Ans-Justice CK Mahajan
142. Who joined recently as 162nd member of WTO?
Ans-Kazakhstan
143. World’s first diamond exchange setup at which place?
Ans- Singapore Diamond Investment Exchange’ (SDiX)
144.Which Bank has acquired the diamond and jewellery (bullion) financing business and related deposit portfolio of Royal Bank of Scotland ?
Ans- IndusInd Bank
145. Who has bagged the title sponsorship rights of BCCI (Board of Control for Cricket in India)?
Ans- Paytm replaced Sahara
146. Which movie has became first Tamil film to enter Venice film festival?
Ans- Actor Dhanush produced Tamil thriller 'Visaaranai'
147. Microsoft launched its new operating system. What is the name of new operating system?
Ans- Windows-10
148. Kotak Mahindra Bank (KMB) launched a mobile banking app aiming to provide mobile banking services to customers in the remotest regions of India ?
Ans- ‘Kotak Bharat’
149. Who is the head of the Rajya Sabha panel on the constitutional amendment Bill regarding National Goods and Services Tax (GST)?
Ans- Bhupender Yadav
150. Dr. Suniti Solomon who died recently is famous for?
Ans- Pioneering Indian HIV/AIDS researcher.

 

 


Last Updated on Thursday, 13 August 2015 06:00