VERBAL REASONING : LETTER SERIES : INSERTING THE MISSING CHARACTER
Thursday, 03 May 2012 07:34

 

VERBAL REASONING

 

LETTER SERIES

 

INSERTING THE MISSING CHARACTER

 

Directions: in each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

1. __  __ aba __  __ ba __ab

(a) abbba

(b) abbab

(c) baabb

(d) bbaba

(e) None of these

 

2. ab__  __ baa __ __ab __

(a) aaaaa

(b) abbab

(c) aabab

(d) baabb

(e) None of these

 

3. m __ nm __ n __ an __ a __ ma __

(a) aamnan

(b) ammanm

(c) aammnn

(d) amammn

(e) None of these

 

4. a __ ba __ b __ b __a __b

(a) abaab

(b) abbab

(c) aaba

(d) bbabboo

(e) None of these

 

5. __ stt __tt__tts

(a) tsts

(b) ttst

(c) sstt

(d) tsst

(e) None of these

 

6. __op __mo __n __ __pnmop__

(a) mnpmon

(b) mpnmop

(c) mnompn

(d) mnpomn

(e) None of these

 

7. __nmmn__mmnn __ mnnm__

(a) nmmn

(b) mnnm

(c) nnmm

(d) nmnm

(e) None of these

 

8. __tu __rt __s __ __ usrtu __

(a) rtusru

(b) rsutrr

(c) rsurtr

(d) rsurts

(e) None of these

 

9. ba__ cb__ b__ bab__

(a) acbb

(b) bcbb

(c) bcaa

(d) cabb

(e) None of these

 

10. bca__ b__ aabc __a__caa

(a) acab

(b) bcbb

(c) cbab

(d) ccab

(e) None of these

 

11. __aa_ba__bb__ab__aab

(a) aaabb

(b) babab

(c) bbaab

(d) bbbaa

(e) None of these

 

12. ab__ d__aaba__na__badna __b

(a) andaa

(b) babda

(c) badna

(d) dbanb

(e) None of these

 

13. a__n__b__ __ncb

(a) abbcc

(b) abcbcb

(c) bacbab

(d) dbanb

(e) None of these

 

14. gfe __ ig__eii __fei __gf __ii

(a) eifgi

(b) figie

(c) ifgie

(d) ifige

(e) None of these

 

15. a__bbc __aab __cca__bbcc

(a) bacb

(b) acba

(c) abba

(d) caba

(e) None of these

 

16. c_bbb __ __ abbb __ abb __

(a) aabcb

(b) abccb

(c) abacb

(d) caba

(e) None of these

 

17. c__bba __cab __ac __ab __ac

(a) abcbc

(b) acbcb

(c) babcc

(d) bcacb

(e) None of these

 

18. ccbb __ aa__ cc__ bbbaa__ c

(a) acbc

(b) baca

(c) baba

(d) acba

(e) None of these

 

19. __a__b__abaa__bab__abb

(a) aabb

(b) ababb

(c) babcc

(d) acba

(e) None of these

 

20. ac__cab__baca__aba__acac

(a) aacb

(b) acbc

(c) babb

(d) bcbb

(e) None of these

 

21. __bc__ca__aba__c__ca

(a) abcbb

(b) bbbcc

(c) bacba

(d) abbcc

(e) None of these

 

22. ab__aa__bbb___aaa__bbba

(a) abba

(b) baab

(c) aaab

(d) abab

(e) None of these

 

23. abca__bcaab__ca__bbc__a

(a) ccaa

(b) bbaa

(c) abac

(d) abba

(e) None of these

 

24. __bbca__bcca_ac__a__cb

(a) abcba

(b) acbab

(c) bacab

(d) bcaab

(e) None of these

 

25. __bcc_ac__aabb__ab__cc

(a) aabca

(b) abaca

(c) bacab

(d) bcaca

(e) None of these

 

26. a__bccb__ca__cca__baab__c

(a) ababc

(b) abcaa

(c) accab

(d) bacaa

(e) None of these

 

27. c__baa__aca__cacab__acac__bca

(a) acbaa

(b) bbcaa

(c) bccab

(d) cbaac

(e) None of these

 

28. __c__bd__cbcda__a__db__a

(a) adabcd

(b) bdbcba

(c) cdbbca

(d) daabbc

(e) None of these

 

29. a__bd__da__dbc__b__dc

(a) aabbc

(b) bbcca

(c) caabb

(d) ccbaa

(e) None of these

 

30. a__bc__a__bcda__ccd__bcd__

(a) abddbd

(b) acbdbb

(c) adbbad

(d) adbcad

(e) None of these

 

31. a__bb__baa__bbb__aa__

(a) aabba

(b) bbaab

(c) abaaa

(d) baabb

(e) None of these

 

32. __aba__cabc__dcba__bab__aa

(a) abdca

(b) bcadc

(c) abcdd

(d) cbdaa

(e) None of these

 

33. a__cdaab__cc__daa__bbb__ccddd

(a) bdbda

(b) bddca

(c) dbbca

(d) bbdac

(e) None of these

 

34. a__abbb___ccccd__ddccc__bb__ba

(a) abcda

(b) abdbc

(c) abdcb

(d) abcad

(e) None of these

 

35. __bcdbc__dcabd__bcdbc__dc__bd

(a) aaaaa

(b) ccccc

(c) bbbbb

(d) ddddd

(e) None of these

 

36. abd__ac__da__cddcb__dc__bd

(a) bccba

(b) cbbaa

(c) ccbba

(d) bbcad

(e) None of these

 

37. __acca__cca__accc__aaa

(a) acca

(b) caaa

(c) ccaa

(d) caac

(e) None of these

 

38. aa__aaa__aaaa__aaaa__b

(a) baaa

(b) bbaa

(c) bbbb

(d) bbba

(e) None of these

 

39. a__ca__bc__bcc__bca

(a) bbaa

(b) bbab

(c) aabb

(d) baba

(e) None of these

 

40. ab__bcbca__c__bab

(a) acbc

(b) baaa

(c) abcc

(d) ccaa

(e) None of these

 

41. a__cacbc__baca__ __b

(a) baba

(b) babc

(c) abac

(d) cacb

(e) None of these

 

42. __aaba__bba__bba__abaa__b

(a) aabab

(b) ababa

(c) baaba

(d) bbaba

(e) None of these

 

43. ab__bbc__c__ab__ab__b

(a) ccaac

(b) cbabc

(c) cacac

(d) bccab

(e) None of these

 

44. __bca__cca__ca__b__c

(a) aaaaa

(b) bbbab

(c) aabaa

(d) bbabb

(e) None of these

 

45. b__ac__cc__cb__ab__ac

(a) cbaba

(b) bbaac

(c) abbbc

(d) aabba

(e) None of these

 

46. c__ac__aa__aa__bc__bcc

(a) cabba

(b) ccbbb

(c) bbbbb

(d) cbacb

(e) None of these

 

47. abc__d__bc__d__b__cda

(a) bacde

(b) cdabe

(c) dacab

(d) decdb

(e) None of these

 

48. m n o p q o p q r s __  __  __  __

(a) mnopq

(b) oqrst

(c) pqrst

(d) qrstu

(e) None of these

 

49. b__ccacca__ba__bbc__bc__a

(a) baabc

(b) abaaa

(c) acbcas

(d) bacab

(e) None of these

 

50. aab__ab__cabcca__bcab__c

(a) bbbc

(b) bbab

(c) cabc

(d) cbab

(e) None of these

 

51. ccbab__caa__bcc__a__

(a) babb

(b) bbba

(c) baab

(d) babc

(e) None of these

 

52. a__c__abb__a__bc__bc__ab

(a) cbcaaa

(b) bcccab

(c) bccaac

(d) acbabc

(e) None of these

 

53. b__b__bb__ __ bbb__bb__b

(a) bbbbba

(b) bbaaaab

(c) ababab

(d) aabaab

(e) None of these

 

54. a__bc__c__abb__bca__

(a) cccbc

(b) cbbac

(c) accba

(d) abbba

(e) None of these

 

55. __c__bd__cbcda__a__db__a

(a) adabcd

(b) cdbbca

(c) daabbc

(d) bdbcba

(e) None of these

Answers (Exercise 1E)

1. (b)

2. (b)

3. (c)

4. (d)

5. (d)

6. (a)

7. (c)

8. (d)

9. (b)

10. (a)

11. (c)

12. (a)

13. (d)

14. (c)

15. (b)

16. (d)

17. (b)

18. (b)

19. (d)

20. (a)

21. (a)

22. (b)

23. (c)

24. (b)

25. (c)

26. (a)

27. (a)

28. (a)

29. (d)

30. (c)

31. (c)

32. (a)

33. (d)

34. (c)

35. (a)

36. (b)

37. (b)

38. (d)

39. (a)

40. (d)

41. (b)

42. (a)

43. (c)

44. (b)

45. (d)

46. (b)

47. (c)

48. (c)

49. (a)

50. (d)

51. (a)

52. (c)

53. (c)

54. (c)

55. (a)

Last Updated on Saturday, 15 September 2012 05:53