VERBAL REASONING : ALPHABET SERIES: INSERTING THE MISSING CHARACTER
Written by Administrator   
Thursday, 03 May 2012 07:15

 

VERBAL REASONING

 

ALPHABET SERIES

 

INSERTING THE MISSING CHARACTER

 

1. R, U, X, A, D, ?

(a) F

(b) G

(c) H

(d) I

(e) None of these

 

2. T, R, P, N, L, ?, ?

(a) J, G,

(b) J, H

(c) K, H

(d) K, I

(e) None of these

 

3. B, D, F, I, L, P, ?

(a) R

(b) S

(c) T

(d) U

(e) None of these

 

4. U, B, I, P, W, ?

(a) D

(b) F

(c) Q

(d) Z

(e) None of these

 

5. H, I, K, N, ?

(a) O

(b) Q

(c) R

(d) S

(e) None of these

 

6. Z, ?, T, ?, N, ?, H, ?, B

(a) W, Q, K, E

(b) W, R, K, E

(c) X, Q, K, E

(d) X, R, K, E

(e) None of these

 

7. A, G, L, P, S, ?

(a) U

(b) W

(c) X

(d) Y

(e) None of these

 

8. a, d, c, f, ?, z

(a) e,j

(b) e,k

(c) f,j

(d) j,e

(e) None of these

 

9. A, D, H, M, ?, Z

(a) T

(b) J

(c) N

(d) S

(e) None of these

 

10. A, I, P, V, A, E, ?

(a) E

(b) F

(c) G

(d) H

(e) None of these

 

11. Z, U, Q, ?, L

(a) I

(b) K

(c) M

(d) N

(e) None of these

 

12. Z, W, S, P, L, I, E, ?

(a) B

(b) D

(c) F

(d) K

(e) None of these

 

13. Z, Y, X, U, T, S, P, O, N, K, ?, ?

(a) H, G

(b) H, I

(c) I, H

(d) J, I

(e) None of these

 

14. Y, W, T, P, K, E, X, ?, ?

(a) G,H

(b) P,G

(c) R,G

(d) S,R

(e) None of these

 

15. Z, X, S, I, R, R, ?, ?

(a) G,I

(b) J,I

(c) J,K

(d) K,M

(e) None of these

 

16. A, B, B, D, C, F, D, H, E, ?, ?

(a) O, P

(b) P,Q

(c) R,R

(d) S,R

(e) None of these

 

17. A, B, B, D, C, F, D, H, E, ?, ?

(a) E,F

(b) F,G

(c) F,I

(d) J,F

(e) J,K

 

18. Y, B, T, G, O, ?

(a) N

(b) M

(c) L

(d) K

(e) None of these

 

19. C, Z, F, X, I, V, L, T, O, ?, ?

(a) O, P

(b) P, Q

(c) R, R

(d) S, R

(e) None of these

 

20. M, N, O, L, R, I, V, ?

(a) A

(b) E

(c) F

(d) H

(e) Z

 

21. Z, S, W, O, T, K, Q, G, ?, ?

(a) N,C

(b) N,D

(c) O,C

(d) O,D

(e) None of these

 

22. b e d f ? h j ? l

(a) i m

(b) m i

(c) i n

(d) j m

(e) None of these

 

23. AB, DEF, HIJK, ?, STUVWX

(a) LMNO

(b) LMNOP

(c) MNOPQ

(d) QRSTU

(e) None of these

 

24. AI, BJ, CK, ?

(a) DL

(b) DM

(c) GH

(d) LM

(e) None of these

 

25. AZ, GT, MN, ?, YB

(a) JH

(b) SH

(c) SK

(d) TS

(e) None of these

 

26. GH, JL, NQ, SW, YD, ?

(a) EJ

(b) FJ

(c) EL

(d) FL

(e) None of these

 

27. AZ, CX, FU,?

(a) IR

(b) IV

(c) JQ

(d) KP

(e) None of these

 

28. DF, GJ, KM, NQ, RT, ?

(a) UW

(b) YZ

(c) XZ

(d) US

(e) YA

 

29. ajs, gpy, ?, sbk, yhq

(a) dmv

(b) mve

(c) oua

(d) qzi

(e) None of these

 

30. PMT, OSS, NQR, MSQ, ?

(a) LUP

(b) LVP

(c) LVR

(d) LWP

(e) None of these

 

31. BMX, DNW, FOU,?

(a)   GHO

(b) GPS

(c) HPS

(d) HPT

(e) HQS

 

32. BZA, DYC, FXE, ?, JVI

(a) HUG

(b) HWG

(c) UHG

(d) WHG

(e) None of these

 

33. ABD, DGK, HMS, MTB, SBL, ?

(a) XKW

(b) ZAB

(c) ZKU

(d) ZKW

(e) None of these

 

34. DHL, PTX, BFJ, ?

(a) CGK

(b) KOS

(c) NRV

(d) RVZ

(e) None of these

 

35. WFB, TGD, QHG

(a) NIJ

(b) NIK

(c) NJK

(d) OIK

(e) PJK

 

36. AZY, BUT, CXW, DWV, ?

(a) EVA

(b) EVU

(c) VEU

(d) VUE

(e) None of these

 

37. UPI, ?, ODP, MBQ, IAW

(a) RHJ

(b) SHJ

(c) SIJ

(d) THK

(e) TIJ

 

38. DEF, HIJ, MNO, ?

(a) STU

(b) RST

(c) RTV

(d) SRQ

(e) TUV

 

39. AYD, BVF, DRH, ?, KGL

(a) FMI

(b) GMJ

(c) GLJ

(d) HLK

(e) None of these

 

40. ejo tyd ins xch ?

(a) nrw

(b) mrw

(c) msx

(d) nsx

(e) nsw

 

41. A, CD, GHI, ?, UVWXY

(a) LMNO

(b) MNO

(c) MNOP

(d) NOPQ

(e) None of these

 

42. AYBZC, DWEXF, GUHVI, JSKTL, ?

(a) MWORN

(b) MQNRO

(c) NQMOR

(d) QMONR

(e) None of these

 

43. PERPENDICULAR, ERPENDICULA, RPENDICUL, ?

(a) PENDICUL

(b) TTRIBUTIO,

(c) ENDIC

(d) ENDICU

(e) None of these

 

44. ATTRIBUTION, TTRIBUTIO, RIBUTIO, IBUTI, ?

(a) IBU

(b) UT

(c) UTI

(d) BUT

(e) None of these

 

45. ADVENTURE, DVENTURE, DVENTUR, ?, VENTU

(a) DVENT

(b) VENTURE

(c) VENTUR

(d) DVENTU

(e) None of these

 

46. D-4, F-6, H-8, J-10, ?, ?

(a) K-12, M-13

(b) L-12, M-14

(c) L-12, N-14

(d) K-12, M-14

(e) None of these

 

47. 2B, 4C, 83, 14H, ?

(a) 16K

(b) 20I

(c) 20L

(d) 22L

(e) None of these

 

48. 3F, 6G, 11I, 18L, ?

(a) 21O

(b) 25N

(c) 25P

(d) 27P

(e) 27Q

 

49. W-144, ?, S-100, Q-81, O-64

(a) U-121

(b) U-122

(c) V-121

(d) V--128

(e) None of these

 

50. 2, A, 9, B, 6, C, 13, D, ?

(a) 9

(b) 10

(c) 12

(d) 19

(e) None of these

 

51. KM5, IP8, GS11, EV14, ?

(a) BX17

(b) BY17

(c) CY17

(d) CY18

(e) CZ17

 

52. C4X, F9U, I16R, ?

(a) K25P

(b) L25P

(c) L25O

(d) L27P

(e) None of these

 

53. 2Z5, 7Y7, 14X9, 23W11, 34V13, ?

(a) 27U24

(b) 45U15

(c) 47U15

(d) 47V14

(e) None of these

 

54. N5V, K7T, ?, E14P, B19N

(a) H9R

(b) H10Q

(c) H10R

(d) I10R

(e) None of these

 

55. QIF, S2E, U6D, W2IC, ?

(a) Y44B

(b) Y66B

(c) Y88B

(d) Z88B

(e) None of these

 

56. 2A11, 4D13, 12G17, ?

(a) 36119

(b) 36J21

(c) 48J21

(d) 48J23

(e) None of these

 

57. J2Z, K4X, I7V, ?, H16R, M22P

(a) I11TR

(b) L11S

(c) L12T

(d) L11T

(e) None of these

 

58. Find the term which does not fit into the series:  1CV, 5FU, 9IT, 15LS, 17OR

(a) 5FU

(b) 15LS

(c) 9IT

(d) 170R

(e) None of these

 

Answers

1. (b)

2. (b)

3. (c)

4. (a)

5. (c)

6. (a)

7. (a)

8. (a)

9. (d)

10. (d)

11. (d)

12. (a)

13. (d)

14. (b)

15. (a)

16. (c)

17. (d)

18. (c)

19. (c)

20. (b)

21. (a)

22. (a)

23. (c)

24. (a)

25. (b)

26. (d)

27. (c)

28. (d)

29. (b)

30. (a)

31. (d)

32. (b)

33. (d)

34. (c)

35. (b)

36. (b)

37. (b)

38. (a)

39. (b)

40. (b

41. (c)

42. (b)

43. (e)

44. (c)

45. (a)

46. (c)

47. (d)

48. (d)

49. (a)

50. (b)

51. (c)

52. (c)

53. (c)

54. (c)

55. (c)

56. (d)

57. (d)

58. (b)

 

Last Updated on Saturday, 15 September 2012 06:36
 

Add comment


Security code
Refresh