VERBAL REASONING : CLASSIFICATION : NUMBERS - 2
Monday, 07 January 2013 05:40

 

VERBAL REASONING : CLASSIFICATION : NUMBERS - 2

 

 

Direction (Questions 1 to 33): Choose the odd numeral pair/group in each of the following questions:

1.

(a) 34 – 43

(b) 55 – 62

(c) 62 – 71

(d) 83 – 92

(e)  None of these

2.

(a) 2  –8

(b) 3 – 27

(c) 4 – 32

(d)  5 – 125

(e)  None of these

3.

(a) 80 – 9

(b) 64 – 8

(c) 36 – 6

(d) 7 – 49

(e) None of these

4.

(a) 3 – 4

(b) 5 – 3

(c) 6 – 2

(d) 7 – 3

(e) None of these

5.

(a)1 – 0

(b) 3 – 8

(c) 6 – 35

(d) 7 – 50

(e) None of these

6.

(a) 22 – 3

(b) 28 – 4

(c) 36 – 5

(d) 43 – 6

(e) None of these

7.

(a) 12 – 144

(b) 13 – 156

(c) 15 – 180

(d) 43 – 176

(e) None of these

8.

(a) 23 – 29

(b) 19 – 25

(c) 13 – 17

(d) 3 – 5

(e) None of these

9.

(a) 1975 – 1579

(b) 3152 – 5321

(c) 4283 – 8432

(d) 7319 – 9731

(e) 8271 – 8721

10.

(a) 73 – 61

(b) 57 – 69

(c) 42 – 29

(d) 35 – 47

(e) None of these

11.

(a) 343 : 7

(b) 243 : 9

(c) 512 : 8

(d) 216 : 6

(e) None of these

12.

(a) 21 : 24

(b) 28 : 32

(c) 54 : 62

(d) 70 : 80

(e) None of these

13.

(a) 13 – 21

(b) 19 – 27

(c) 15 – 23

(d) 16 – 24

(e) None of these

14.

(a) 2 : 4

(b) 4 : 8

(c) 6 : 18

(d) 8 : 32

(e) None of these

15.

(a) 3 : 12

(b) 4 : 20

(c) 6 : 42

(d) 7 : 63

(e) None of these

16.

(a) 12 : 96

(b) 13 : 117

(c) 15 : 117

(d) 16 : 128

(e) None of these

17.

(a) 18 : 45

(b) 16 : 40

(c) 3756

(d) 4298

(e) None of these

18.

(a) 10 – 20

(b) 30 – 40

(c) 40 – 50

(d) 50 – 60

(e) None of these

19.

(a) 5 : 50

(b) 8 : 128

(c) 11 : 242

(d) 15 – 375

(e) None of these

20.

(a) 12 – 72

(b) 24 – 48

(c) 60 – 74

(d) 84 – 96

(e) None of these

21.

(a) 140 – 45

(b) 110 – 35

(c) 100 – 30

(d) 80 – 25

(e) None of these

22.

(a) 13  – 31

(b) 45 – 54

(c) 16 – 61

(d) 71 – 88

(e) None of these

23.

(a) 21 : 6

(b) 28 : 4

(c) 42 : 12

(d) 84 : 24

(e) None of these

24.

(a) 4 : 16

(b) 6 : 42

(c) 8 : 24

(d) 17: 54

(e) None of these

25.

(a) 117 : 13

(b) 162 : 18

(c) 171 : 19

(d) 304 : 16

(e) None of these

26.

(a) 45, 27

(b) 30, 18

(c) 20, 10

(d) 15, 12

(e) None of these

27.

(a) 72, 45

(b) 51, 24

(c) 46, 20

(d) 32, 13

(e) None of these

28.

(a) 14, 9

(b) 17, 8

(c) 21, 6

(d) 42. 3

(e) None of these

29.

(a) 16 – 64

(b) 9 – 36

(c) 36 – 216

(d) 49 – 343

(e) None of these

30.

(a) 6 – 15

(b) 21 – 43

(c) 25 – 51

(d) 29 – 59

(e) None of these

31.

(a) 8 – 27

(b) 125 – 216

(c) 343  – 512

(d) 1009 – 1331

(e) None of these

32.

(a) 18 : 108

(b) 23 :138

(c) 20 : 80

(d) 26 : 156

(e) None of these

33.

(a) 15  : 46

(b) 12 : 37

(c) 20 : 80

(d) 8 : 33

(e) None of these

34.

(a) 7 : 26

(b) 8 : 30

(c) 10 : 35

(d) 13 : 44

(e) None of these

35.

(a) 15 : 63

(b) 22 : 91

(c) 23 : 95

(d) 31 : 97

(e) None of these

36.

(a) 3, 5

(b) 6, 2

(c) 1, 7

(d) 7, 3

(e) None of these

37.

(a) (18, 45)

(b) (23, 14)

(c) (29, 82)

(d) (36, 27)

(e) None of these

38.

(a) 9 – 3

(b) 1/2 - 1/8

(c)  1/3 - 1/12

(d) 24 – 6

(e) None of these

39.

(a) 16 – 18

(b) 56 – 63

(c) 96 – 108

(d) 86 – 99

(e) None of these

40.

(a) 21 – 49

(b) 24 – 64

(c) 25 – 54

(d) 81 – 36

(e) None of these

41.

(a) (52, 142)

(b) (54, 126)

(c) (56, 168)

(d) (58, 184)

(e) None of these

42.

(a) 7 – 84

(b) 6 – 108

(c) 5 – 75

(d) 3 – 99

(e) None of these

43.

(a) 48 : 134

(b) 40 : 110

(c) 18 : 48

(d) 30 : 80

(e) None of these

44.

(a) 3, 4

(b) 4, 7

(c) 5, 12

(d) 20, 21

(e) None of these

45.

(a) 62 – 37

(b) 74  – 40

(c) 85 – 60

(d) 103 – 78

(e) None of these

46.

(a) 11, 115

(b) 10, 90

(c) 9, 72

(d) 8, 56

(e) None of these

47.

(a) 24 – 21

(b) 46 – 32

(c) 52 – 23

(d) 84 – 24

(e) None of these

48.

(a) 34 – 12

(b) 43 – 30

(c) 52 – 21

(d) 62 – 19

(e) None of these

49.

(a) 43 : 6

(b) 28 : 4

(c) 50 : 7

(d) 36 : 5

(e) None of these

50.

(a) 7 : 18

(b) 9 : 26

(c) 11 : 36

(d) 13 : 42

(e) None of these

51.

(a) 81, 63

(b) 24, 48

(c) 21, 15

(d) 13, 39

(e) None of these

52.

(a) 12 – 42

(b) 14 – 82

(c) 23 – 64

(d) 36 – 72

(e) None of these

53.

(a) 2, 3, 6

(b) 6, 1, 6

(c) 3, 3, 9

(d) 6, 2, 5

(e) None of these

54.

(a) 133 – 98

(b) 150 – 115

(c) 182 – 140

(d) 188 – 153

(e) None of these

55.

(a) 3, 9, 6, 15

(b) 6, 18, 12, 30

(c) 4, 16, 12, 24

(d) 12, 36, 24, 60

(e) None of these

56.

(a) 1, 4, 3, 8

(b) 2, 4, 3, 9

(c) 3, 2, 3, 8

(d) 5, 3, 2, 9

(e) None of these

57.

(a) 3, 9, 27

(b) 5, 25, 125

(c) 7, 49, 343

(d) 9, 81, 529

(e) None of these

58.

(a) 5, 10, 20, 15

(b) 10, 20, 40, 30

(c) 10, 20, 60, 45

(d) 34, 41, 43, 49

(e) None of these

59.

(a) 2, 3, 5, 7

(b) 17, 19, 23, 29

(c) 53, 59, 61, 67

(d) 37, 41, 43, 49

(e) None of these

60.

(a) 0.50, , 3.00, 0.25

(b) , 075, , 1.00

(c) 0.5, 0.75, 1.5, 1

(d) 1.00, , 3.00, 2.00

(e) None of these

61.

(a) 22, 4, 5

(b) 34, 4, 8

(c) 37, 4, 9

(d) 54, 4, 13

(e) None of these

62.

(a) 4, 16, 24, 12

(b) 2, 8, 4, 16

(c) 1, 4, 2, 8

(d) 3, 12, 6, 24

(e) None of these

63

(a) 1 (–80) 9

(b) 6 (12) 2

(c) 7 (33) 4

(d) 11 (112) 3

(e) 8 (39) 5

64.

(a) 1 (9) 2

(b) 3 (243) 6

(c) 5 (854) 9

(d) 4 (441) 7

(e) None of these

ANSWERS

1.(b)

2. (c)

3. (a)

4. (d)

5. (d)

6. (b)

7. (d)

8. (b)

9. (a)

10.(c)

11.(b)

12.(c)

13. (d)

14.(a)

15.(d)

16.(b)

17.(c)

18.(a)

19.(d)

20.(c)

21.(c)

22. (d)

23. (b)

24. (d)

25. (d)

26. (c)

27. (d)

28. (b)

29. (b)

30. (a)

31. (d)

32. (c)

33. (d)

34. (b)

35. (d)

36. (d)

37. (c)

38. (a)

39. (d)

40. (c)

41. (c)

42. (a)

43. (c)

44. (d)

45. (b)

46. (a)

47. (c)

48. (d)

49. (b)

50. (c)

51. (a)

52. (d)

53. (d)

54. (c)

55. (c)

56. (d)

57. (d)

58. (c)

59. (d)

60. (a)

61. (c)

62. (a)

63. (a)

64. (d)