VERBAL REASONING : CLASSIFICATION : NUMBERS - 1
Monday, 07 January 2013 05:35



VERBAL REASONING : CLASSIFICATION : NUMBERS - 1

Direction: In each of the following questions, five numbers are given. Out of these, four are alike in a certain way but the rest one is different. Choose the one which is different from the rest four.

1.

(a) 17

(b) 27

(c) 29

(d) 37

(e)  59

 

2.

(a) 6

(b) 12

(c) 18

(d)  9

(e)  7

 

3.

(a) 15

(b) 21

(c) 24

(d) 28

(e) 30

 

4.

(a) 43

(b) 53

(c) 63

(d) 73

(e) 83

 

5.

(a)10

(b) 26

(c) 24

(d) 21

(e) 18

 

6.

(a) 29

(b) 53

(c) 85

(d) 125

(e) 147

 

7.

(a) 51

(b) 144

(c) 64

(d) 121

(e) 256

 

8.

(a) 45

(b) 99

(c) 109

(d) 126

(e) 207

 

9.

(a) 37

(b) 45

(c) 49

(d) 65

(e) 79

 

10.

(a) 27

(b) 125

(c) 343

(d) 729

(e) 1321

 

11.

(a) 21

(b) 39

(c) 51

(d) 63

(e) 83

 

12.

(a) 145

(b) 197

(c) 257

(d) 325

(e) 399

 

13.

(a) 324

(b) 244

(c) 136

(d) 352

(e) 514

 

14.

(a) 15

(b) 63

(c) 143

(d) 195

(e) 257

 

15.

(a) 35

(b) 49

(c) 50

(d) 63

(e) 140

 

16.

(a) 385

(b) 572

(c) 671

(d) 264

(e) 427

 

17.

(a) 2384

(b) 1592

(c) 3756

(d) 4298

(e) 3629

 

18.

(a) 120

(b) 168

(c) 290

(d) 380

(e) 728

 

19.

(a) 3759

(b) 2936

(c) 6927

(d) 4836

(e) 5814

 

20.

(a) 5698

(b) 7894

(c) 9865

(d) 8793

(e) 6958

 

21.

(a) 7359

(b) 1593

(c) 9175

(d) 3781

(e) 9317

 

22.

(a) 126

(b) 217

(c) 345

(d) 513

(e) 730

 

23.

(a) 325

(b) 236

(c) 178

(d) 639

(e) 538

 

24.

(a) 3740

(b) 4635

(c) 5869

(d) 639

(e) 539

 

25.

(a) 13

(b) 17

(c) 23

(d) 37

(e) 73

 

26.

(a) 263

(b) 111

(c) 242

(d) 551

(e) 383

 

27.

(a) 5698

(b) 4321

(c) 7963

(d) 4232

(e) 8597

 

28.

(a) 7487

(b) 5963

(c) 8218

(d) 6596

(e) 9259

 

29.

(a) 57

(b) 87

(c) 131

(d) 133

(e) 143

 

30.

(a) 1532

(b) 8749

(c) 4268

(d) 5846

(e) 6137

 

31.

(a) 7851

(b) 6432

(c) 5789

(d) 1325

(e) 8167

 

32.

(a) 372164

(b) 376821

(c) 318951

(d) 319446

(e) 387315

 

33.

(a) 121

(b) 137

(c) 153

(d) 177                          .

(e) 183

 

Direction (Questions 34 to 60): In each of the following questions, four numbers are given out of which three are alike in some manner while one is different. Choose the one which is different from the rest three.

 

34.

(a) 27

(b) 64

(c) 125

(d) 144

(e) None of these

 

35.

(a) 11

(b) 13

(c) 15

(d) 17

(e) None of these

 

36.

(a) 1236

(b) 2346

(c) 4566

(d) 5686

(e) None of these

 

37.

(a) 10

(b) 11

(c) 15

(d) 16

(e) None of these

 

38.

(a) 7

(b) 15

(c) 31

(d) 57

(e) None of these

 

39.

(a) 144

(b) 168

(c) 196

(d) 256

(e) None of these

 

40.

(a) 2

(b) 16

(c) 56

(d) 128

(e) None of these

 

41.

(a) 37

(b) 49

(c) 132

(d) 164

(e) None of these

 

42.

(a) 21

(b) 69

(c) 81

(d) 83

(e) None of these

 

43.

(a) 28

(b) 45

(c) 72

(d) 81

(e) None of these

 

44.

(a) 49

(b) 63

(c) 77

(d) 81

(e) None of these

 

45.

(a) 140

(b) 240

(c) 360

(d) 480

(e) None of these

 

46.

(a) 6895

(b) 6958

(c) 7948

(d) 9783

(e) None of these

 

47.

(a) 119

(b) 136

(c) 147

(d) 153

(e) None of these

 

48.

(a) 246

(b) 356

(c) 527

(d) 639

(e) None of these

 

49.

(a) 232

(b) 431

(c) 612

(d) 813

(e) None of these

 

50.

(a) 150

(b) 175

(c) 200

(d) 250

(e) None of these

 

51.

(a) 25631

(b) 33442

(c) 34424

(d) 52163

(e) None of these

 

52.

(a) 28

(b) 65

(c) 126

(d) 256

(e) None of these

 

53.

(a) 2345

(b) 33442

(c) 5467

(d) 5678

(e) None of these

 

54.

(a) 369

(b) 462

(c) 761

(d) 862

(e) None of these

 

55.

(a) 361

(b) 484

(c) 566

(d) 529

(e) None of these

 

56.

(a) 392

(b) 326

(c) 414

(d) 248

(e) None of these

 

57.

(a) 2468

(b) 2648

(c) 4826

(d) 6482

(e) None of these

 

58.

(a) 9611

(b) 7324

(c) 2690

(d) 1754

(e) None of these

 

59.

(a) 21

(b) 69

(c) 81

(d) 83

(e) None of these

 

60.

(a) 5788

(b) 5878

(c) 6482

(d) 9748

(e) None of these

 

 

ANSWERS

1.(b)

2. (e)

3. (d)

4. (c)

5. (d)

6. (d)

7. (a)

8. (c)

9. (c)

10.(e)

11.(e)

12.(e)

13. (a)

14.(e)

15.(c)

16.(e)

17.(e)

18.(d)

19.(b)

20.(d)

21.(d)

22. (c)

23. (B)

24. (A)

25. (C)

26. (E)

27. (D)

28. (b)

29. (c)

30. (c)

31. (b)

32. (a)

33. (a)

34. (d)

35. (c)

36. (d)

37. (b)

38. (d)

39. (b)

40. (c)

41. (a)

42. (c)

43. (a)

44. (d)

45. (a)

46. (d)

47. (a)

48. (b)

49. (d)

50. (b)

51. (b)

52. (a)

53. (c)

54. (c)

55. (c)

56. (a)

57. (a)

58. (b)

59. (d)

60. (c)


Last Updated on Monday, 07 January 2013 09:59