VERBAL REASONING : NUMBERS SERIES : INSERTING THE MISSING CHARACTER
Wednesday, 28 December 2011 04:58

 


VERBAL REASONING

 

NUMBER SERIES

 

INSERTING THE MISSING CHARACTER

 

Directions:

In each of the following question, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series

1. 1 ,9 ,25, 49, ?, 121

(a) 64

(b) 81

(c) 91

(d) 100

(e) None of these

 

2. 4, 7, 12, 19, 28, ?

(a) 30

(b) 36

(c) 39

(d) 49

(e) None of these

 

3. 11, 13, 17, 19, 23, 25, ?

(a) 26

(b) 27

(c) 29

(d) 37

(e) None of these

 

4. 6, 12, 21, ?, 48

(a) 33

(b) 38

(c) 40

(d) 45

(e) None of these

 

5. 2, 5, 9, ?, 20, 27

(a) 14

(b) 16

(c) 18

(d) 24

(e) None of these

 

6. 6, 11, 21, 36, 56, ?

(a) 42

(b) 51

(c) 81

(d) 91

(e) None of these

 

7. 10, 18, 28, 40, 54, 70, ?

(a) 85

(b) 86

(c) 87

(d) 88

(e) None of these

 

8. 120, 99, 80, 63, 48, ?

(a) 35

(b) 38

(c) 39

(d) 40

(e) Non

 

9. 22 ,24 ,28, ?, 52, 84

(a) 36

(b) 38

(c) 42

(d) 46

(e) None of these

 

10. 4832, 5840, 6848, ?

(a) 7815

(b) 7846

(c) 7856

(d) 7887

(e) None of these

 

11. 10, 100, 200, 310, ?

(a) 400

(b) 410

(c) 420

(d) 430

(e) None of these

 

12. 0, 2, 8, 14, ?, 39

(a) 20

(b) 23

(c) 24

(d) 25

(e) None of these

 

13. 28, 33, 31, 36, ?, 39

(a) 32

(b) 34

(c) 38

(d) 40

(e) None of these

 

14. 125, 80, 45, 20, ?

(a) 5

(b) 8

(c) 10

(d) 12

(e) None of these

 

15. 2, 15, 41, 80, ?

(a) 51

(b) 57

(c) 61

(d) 63

(e) None of these

 

16. 2, 15, 41, 80, ?

(a) 83

(b) 120

(c) 121

(d) 132

(e) Non

 

17. 6,17,39, 72, ?

(a) 83

(b) 94

(c) 116

(d) 127

(e) None of these

 

18. 325, 259, 204, 160, 127, 105, ?

(a) 94

(b) 96

(c) 98

(d) 100

(e) None of these

 

19. 1, 4, 10, 22, 46, ?

(a) 64

(b) 86

(c) 94

(d) 122

(e) None of these

 

20. 0.5, 0.55, 0.65, 0.8, ?

(a) 0.9

(b) 0.82

(c) 1

(d) 0.95

(e) None of these

 

21. 5, 6, 9, 15, ?, 40

(a) 21

(b) 25

(c) 27

(d) 33

(e) None of these

 

22. 2, 3, 5, 7, 11, 17, ?

(a) 12

(b) 13

(c) 14

(d) 15

(e) None of these

 

23. 4, 9, 25, ?, 121, 169, 289, 361

(a) 49

(b) 64

(c) 81

(d) 87

(e) None of these

 

24. 1, 9, 25, 49, 81, ?

(a) 100

(b) 112

(c) 121

(d) 144

(e) None of these

 

25. 1 ,1,4, 8, 9, 27, 16, ?

(a) 32

(b) 64

(c) 81

(d) 256

(e) None of these

 

26. 4, 12, 36, 108, ?

(a) 144

(b) 216

(c) 304

(d) 324

(e) None of these

 

27. 1, 1, 6, 24, ?, 270

(a) 100

(b) 104

(c) 108

(d) 120

(e) None of these

 

28. 240, ?, 120, 40, 10,2

(a) 180

(b) 240

(c) 420

(d) 480

(e) None of these

 

29. 4, 6, 9, 13.5

(a) 17.5

(b) 19

(c) 20.25

(d) 22.75

(e) None of these

 

30. 5760, 960, ?, 48, 16, 8

(a) 120

(b) 160

(c) 192

(d) 240

(e) None of these

 

31. 1, 2, 6, 7, 21, 22, 66, 67, ?

(a) 70

(b) 134

(c) 201

(d) 301

(e) None of these

 

32. 48, 24, 96, 48, 192, ?

(a) 76

(b) 90

(c) 201

(d) 301

(e) None of these

 

 

33. 1, 2, 3, 6, 9, 18, ?, 54

(a) 18

(b) 27

(c) 36

(d) 81

(e) None of these

 

34. 165, 195, 255, 285, 345; ?

(a) 375

(b) 390

(c) 420

(d) 435

(e) None of these

 

35. 9, 27, 31, 155, 161, 1127, ?

(a) 316

(b) 1135

(c) 1288

(d) 2254

(e) None of these

 

36. 2, 3, 3, 5, 10, 13, ?, 43, 172, 177

(a) 23

(b) 38

(c) 39

(d) 40

(e) None of these

 

37. 3, 15, ?, 63, 99, 143

(a) 27

(b) 35

(c) 45

(d) 56

(e) None of these

 

38. 7, 26, 63, 124, 215, 342, ?

(a) 391

(b) 421

(c) 481

(d) 511

(e) None of these

 

39. 3, 7, 15, ?, 63, 127,

(a) 30

(b) 31

(c) 47

(d) 52

(e) None of these

 

40. 4, 10, ?, 82, 244, 730, ?

(a) 24

(b) 28

(c) 77

(d) 218

(e) None of these

 

41. 6, 13, 25, 51, 101, ?

(a) 201

(b) 202

(c) 203

(d) 205

(e) None of these

 

42. 8, 28, 116, 584, ?

(a) 1752

(b) 3502

(c) 3504

(d) 3508

(e) None of these

 

43. 6, 13, 28, 59, ?

(a) 111

(b) 113

(c) 114

(d) 122

(e) None of these

 

44. 3, 7, 23, 95, ?

(a) 62

(b) 128

(c) 479

(d) 575

(e) None of these

 

45. 2, 3, 8, 27, 112, ?

(a) 226

(b) 339

(c) 452

(d) 565

(e) None of these

 

46. 1, 5, 14, 30, 55, 91, ?

(a) 130

(b) 140

(c) 150

(d) 160

(e) None of these

 

47. 198, 194, 185, 169,?

(a) 92

(b) 112

(c) 136

(d) 144

(e) None of these

 

48. 2, 2, 5, 13, 28, ?

(a) 49

(b) 50

(c) 51

(d) 52

(e) None of these

 

49. 2, 7, 27, 107, 427, ?

(a) 1262

(b) 1707

(c) 4027

(d) 4207

(e) None of these

 

50. 24, 60, 120, 210, ?

(a) 300

(b) 336

(c) 420

(d) 525

(e) None of these

 

51. 3, 12, 27, 48, 75, 108, ?

(a) 147

(b) 162

(c) 183

(d) 192

(e) None of these

 

52. 563, 647, 479, 815, ?

(a) 672

(b) 386

(c) 279

(d) 143

(e) None of these

 

53. 5, 2, 7, 9, 16, 25, ?

(a) 41

(b) 45

(c) 48

(d) 52

(e) None of these

 

54. 10, 14, 26, 42, 70, ?

(a) 100

(b) 102

(c) 106

(d) 114

(e) None of these

 

55. 2, 8, 16, 128 ?

(a) 2042

(b) 2046

(c) 2048

(d) 2056

(e) None of these

 

56. 3, 10, 101, ?

(a) 10101

(b) 10201

(c) 10202

(d) 11012

(e) None of these

 

57. 589654237, 89654237, 8965423, 965423, ?

(a) 58965

(b) 65423

(c) 89654

(d) 96542

(e) None of these

 

58. 5824, 5242, ?, 4247, 3823

(a) 4467

(b) 4718

(c) 4856

(d) 5164

(e) None of these

 

59. 1, 3, 4, 8, 15, 27, ?

(a) 37

(b) 44

(c) 50

(d) 55

(e) None of these

 

60. 66, 36, 18,  ?

(a) 3

(b) 6

(c) 8

(d) 9

(e) None of these

 

61. 3, 8, 13, 24, 41, ?

(a) 70

(b) 75

(c) 80

(d) 85

(e) None of these

 

62. 45, 54, 47, ?, 49, 56, 51, 57, 53

(a) 48

(b) 50

(c) 55

(d) None of these of these

 

63. 6, 18, 3, 21, 7, 56, ?

(a)  8

(b) 9

(c) 63

(d) 64

(e) None of these

 

64. 2, 15, 4, 12, 6, 7, ?, ?

(a) 8,8

(b) 8,0

(c) 3,8

(d) None of these of these

 

65. 20, 20, 19, 16, 17, 13, 14, 11, ?, ?

(a) 10,10

(b) 10,11

(c) 13, 14

(d) 13, 16

(e) None of these

 

66. 20, 20, 19, 16, 17, 13, 14, 11, ?, ?

(a) 28

(b) 30

(c) 32

(d) 35

(e) None of these

 

67. 13, 35, 57, 79, 911, ?

(a) 1110

(b) 1112

(c) 1113

(d) 1315

(e) None of these

 

68. 625, 5, 125, 25, 25, ?, 5, ?

(a) 5

(b) 25

(c) 125

(d) 625

(e) None of these

 

69. 3, 4, 7, 7, 13, 13, 21, 22, 31, 34, ?

(a) 42

(b) 43

(c) 51

(d) 52

(e) None of these

 

70. 11, 10, ?, 100, 1001, 1000, 10001

(a) 101

(b) 110

(c) 111

(d) None of these of these

 

71. 13, 32, 24, 43, 35, ? 46, 65, 57, 76

(a) 45

(b) 52

(c) 54

(d) 55

(e) None of these

 

72. 0, 4, 6, 3, 7, 9, 6, ?, 12

(a) 8

(b) 10

(c) 11

(d) 14

(e) None of these

 

73. 2, 1, 2, 4, 4, 5, 6, 7, 8, 8, 10, 11, ?

(a) 9

(b) 10

(c) 11

(d) 12

(e) None of these

 

74. 8, 9, 8, 7, 10, 9, 6, 11, 10, ?, 12

(a) 5

(b) 7

(c) 8

(d) 11

(e) None of these

 

75. 90, 180, 12, 50, 100, 200, ?, 3, 50, 4, 25, 2, 6, 30, 3 ?

(a) 150

(b) 175

(c) 225

(d) 250

(e) None of these

 

76. 3, 10, 29, 66, 127, ?

(a) 164

(b) 187

(c) 216

(d) 218

(e) None of these

 

77. 2, 12, 36, 80, 150, ?

(a) 194

(b) 210

(c) 252

(d) 258

(e) None of these

 

78. 2, 9, 28, ?, 126, 217, 344 ?

(a) 50

(b) 65

(c) 70

(d) 82

(e) None of these

 

79. In the series 10, 17, 24, 31, 38,….which of the following will be a number of the series?

(a) 48

(b) 346

(c) 574

(d) 10003

(e) None of these

 

80. Which of the following will not be a number of the series 1, 8, 27, 64, 125,…..?

(a) 256

(b) 512

(c) 729

(d) 1000

(e) None of these

 

81. In the series 3, 9, 15,….,what will be the 21st term?

(a) 117

(b) 121

(c) 123

(d) 129

(e) None of these

 

82. In the series 2, 6, 18, 54,…., what will be the 8th term?

(a) 4370

(b) 4374

(c) 7443

(d) 7434

(e) None of these

 

83. Which term of the series 5, 8, 11, 14,….is 320?

(a) 104th

(b) 105th

(c) 106th

(d) 64th

(e) None of these

 

84. Which term of the series 5, 10, 20, 40, ….is 1280?

(a) 10th

(b) 9th

(c) 8th

(d) None of these of these

 

Answers

1. (b)

2. (c)

3. (c)

4. (a)

5. (a)

6. (c)

7. (d)

8. (a)

9. (a)

10. (c)

11. (d)

12. (c)

13. (b)

14. (a)

15. (c)

16. (d)

17. (c)

18. (a)

19. (c)

20. (c)

21. (b)

22. (b)

23. (a)

24. (c)

25. (b)

26. (d)

27. (d)

28. (b)

29. (c)

30. (c)

31. (c)

32. (c)

33. (b)

34. (d)

35. (b)

36. (c)

37. (b)

38. (d)

39. (b)

40. (b)

41. (c)

42. (d)

43. (d)

44. (c)

45. (d)

46. (b)

47. (d)

48. (d)

49. (b)

50. (b)

51. (a)

52. (d)

53. (a)

54. (d)

55. (c)

56. (c)

57. (d)

58. (b)

59. (c)

60. (c)

61. (a)

62. (c)

63. (a)

64. (b)

65. (a)

66. (d)

67. (c)

68. (c)

69. (b)

70. (a)

71. (c)

72. (b)

73. (b)

74. (a)

75. (a)

76. (d)

77. (c)

78. (b)

79. (b)

80. (a)

81. (c)

82. (b)

83. (c)

84. (b)

 



 

 

Last Updated on Saturday, 15 September 2012 06:39