VERBAL REASONING : ANALOGY : ALPHABETS
Written by Administrator   
Saturday, 15 September 2012 06:41

 

VERBAL REASONING

 

ANALOGY : ALPHABETS


1. AG : IO : EK : ?

(a) LR

(b) MS

(c) PV

(d) SY

(e) None of these


2. ADE : FGJ : : KNO : ?

(a) PQR

(b) PAT

(c) RQP

(d) TPR

(e) None of these


3. MAD : JXA : : RUN : ?

(a) ORK

(b) OSQ

(c) PRJ

(d) UXQ

(e) None of these


4. AcE : bdF : : fhJ : ?

(a) giK

(b) ghK

(c) dfH

(d) phL

(e) None of these


5. Dda : aDD :: Rrb : ?

(a) BBr

(b) bRR

(c) RRR

(d) BrR

(e) None of these


6. CAT : DDY : : BIG : ?

(a) CLL

(b) CLM

(c) CML

(d) CEP

(e) None of these


7. KMF : LLH :: RMS : ?

(a) SLR

(b) SLU

(c) SSU

(d) SUS

(e) None of these


8. BIGE : JQOM : : RYWU : ?

(a) AGFD

(b) ZFDB

(c) ZGEC

(d) ZYVX

(e) None of these


9. QDXM : SFYN :: UIOZ : ?

(a) WKPA

(b) QNLA

(c) LPWA

(d) PAQM

(e) None of these


10. ASTN : ZTSO :: MSUB : ?

(a) LRRC

(b) LTTA

(c) NTVC

(d) LTTC

(e) None of these


11. FILM : ADGH : MILK : ?

(a) ADGF

(b) HDGE

(c) HDGF

(d) HEGE

(e) None of these


12. QPRS : TUWV : : JIKL : ?

(a) MNOP

(b) MNPO

(c) NMOP

(d) NMPO

(e) None of these


13. FJUL : BOQQ : : LHRX : ?

(a) BKPR

(b) MNCC

(c) HRYY

(d) HMNC

(e) None of these


14. EJOT : VQLG : : BGLQ : ?

(a) AEIM

(b) AFKP

(c) YTOJ

(d) ZUPK

(e) None of these


15. kcaC : Cack : : XgmF : ?

(a) EmgF

(b) EgmX

(c) FmgX

(d) GmeF

(e) None of these


16. EGIK : FILO : : FHJL : ?

(a) GFMP

(b) GMJP

(c) JGMP

(d) JGPM

(e) None of these


17. PALE : LEAP : : POSH : ?

(a) HSOP

(b) POHS

(c) SHOP

(d) None of these


18. AFHO : GBDJ : : CHFM : ?

(a) FGHI

(b) MIKJ

(c) GPLD

(d) XVTR

(e) None of these


19. AFHO : GBDJ : : CHFM : ?

(a) GBIM

(b) GBLD

(c) GPLD

(d) IDBH

(e) None of these


20. MUMBAI : LTLAZH : : DELHI : ?

(a) DEFG

(b) EFGH

(c) FEDC

(d) GFED

(e) None of these


21. MUMBAI : LTLAZH : : DELHI: ?

(a) CDKGG

(b) IHLED

(c) CDKGH

(d) BCKGH

(e) None of these


22. CLOSE : DNRWJ : : OPEN : ?

(a) PRHR

(b) PRJQ

(c) RPJB

(d) RZWR

(e) None of these


23. ? : ALKLO : : WOULD : TLRIA

(a) BLOCK

(b) BARGE

(c) CONES

(d) DONOR

(e) None of these


24. ? :  DURXQG : : POLICE : SROLFH

(a) ARMOUR

(b) AROUND

(c) GROUND

(d) SHOULD

(e) None of these


25. EIGHTY : GIEYTH : : OUTPUT : ?

(a) TUOTUP

(b) TUOUTP

(c) UTOPTU

(d) UOTUPT

(e) None of these


26. Computer : fqprxvht : : language : ?

(a)   oxpixdig

(b) ocqicyig

(c) ocqixcjg

(d) ocqixcig

(e) None of these


27. corden : zrogbq : : ? pxivro

(a)   mulmul

(b) sulsul

(c) munmun

(d) srspql

(e) None of these


28. ? : QEHMDF : : WIDELY : HVCDXK

(a)   DEMAND

(b) FRANCE

(c) FRINGE

(d) STRING

(e) None of these


29. BUCKET : ACTVBDJLDFSU : : BONUS : ?

(a) ACMNMOTVR

(b) SUNOB

(c) ACNPMOTVRT

(d) ACMNMOTURT

(e) None of these


30. COUNSEL : BITIRAK : : GUIDANCE : ?

(a) EOHYZKBB

(b) FOHYZJBB

(c) FPHZZKAB

(d) HOHYBJBA

(e) None of these


31. DWH  is related to WDS in the same way as FUL is related to …….?..........

(a) UFO

(b) OFU

(c) FOU

(d) ELV

(e) None of these


32. KORT is related to PJWO  in the same way as FINR is related to …….?..........

(a) KCSM

(b) KDSM

(c) JSMR

(d) JCRN

(e) None of these


33. CFED is related to PSQR in the same way as JMKL is related to …….?..........

(a) YXZW

(b) YVZX

(c) WZWZ

(d) UVXZ

(e) None of these


34. EFIK  is related to WUSQ in the same way as DFHJ  is related to …….?..........

(a) BDFH

(b) ECGI

(c) SQOM

(d) XVTR

(e) None of these


35. USPL is to KMPT as LJGC is to …….?..........

(a) BDGK

(b) CEHL

(c) GHIJ

(d) QSUW

(e) None of these


36. TRADE is related to UQBCF in the same way as PLATE is related to…….?..........

(a) QKBSF

(b) QKBUF

(c) OMZUD

(d) QMBUF

(e) None of these


37. CIRCLE is related to RICELC in the same way as

(a) QSUERA

(b) QUSERA

(c) UQSAER

(d) UQSERA

(e) None of these


38. THEREFORE  is to TEEOERFRH as HELICOPTER is to…….?..........

(a) HELICORETP

(b) HLCPERTOIE

(c) RETPOCILEH

(d) RETPOCILHE

(e) None of these


39. DRIVEN is related to EIDRVN in the same way as BEGUM is related to …….?..........

(a) BGMEU

(b) BGMUE

(c) EUBGM

(d) UEBGM

(e) None of these


40. RATIONAL is to RATNIOLA as TRIBAL is to …….?..........

(a) TIRLAB

(b) TRIALB

(c) TIRLBA

(d) TRILBA

(e) None of these


DIRECTIONS (QUESTIONS 41 TO 45): Each of the following questions consists of a pair of letter-groups that have a certain relationship to each other, followed by four other pairs of letter-groups given as alternatives. Select the pair in which the letter-groups are similarly related as in the given pair.

41. BC : FG

(a) PQ : ST

(b) HI : LM

(c) AD : PQ

(d) JK : LM

(e) None of these


42. OT : PS

(a) TV : SW

(b) IL : HK

(c) PN : PM

(d) BE : FC

(e) None of these


43. MN : OP

(a) AD : GH

(b) AB : PQ

(c) QR : ST

(d) RS : TV

(e) None of these


44. CEH : IKN

(a) ACD : FHJ

(b) CDF : IJK

(c) EFH : KMN

(d) OQT : UWZ

(e) None of these


45. LIAMS : SMALL

(a) SRENID : DINERS

(b) CHART : TRACH

(c) BARK : KRAB

(d) TREE : ERRT

(e) None of these


46. Which of the following pairs is the same as AZ, EV, GT  and DW ?

(a) UD

(b)  WZ

(c) HS

(d) BW

(e) None of these


47. Which of the following pairs is the same as AZ, EV, GT and DW?

(a) GLAZE : AGELZ

(b) AMONG : OMNAG

(c) WORDS : ROSWD

(d) ENTRY : RNYET

(e) None of these


Directions (Questions 48 to 52) : In each of these questions, there is a relationship between the word on the left hand side and the nonsense syllable on the right hand side. The some relationship obtains in all the three rows. Of the four alternatives given in each question, find the one that fits into the blank place in the third row. That is your answer.


48. WONDER : PES

CLUSTER : MTF

MUSCLE   : ?

(a) LRK

(b) NSM

(c) TBD

(d) VDF

(e) None of these


49. RESPONSIBLE      : KHMOD

SENSITIVE           :  USRD

CLARIFICATION  :   ?

(a) MAZHHZ

(b) KSEBSN

(c) NSBEQK

(d) PUDGSM

(e) None of these


50. RHINOCEROS : SKQGWY

MOMENTOUS : NOHXZ

HARASSMENT :  ?

(a) GPDOZN

(b) ITDWJZ

(c) BCVIYL

(d) ISTNOM

(e) None of these


51. SERPENTINE : RNQA

PROSPEROUS : OQOO

REPORTER :    (?)

(a) ETU

(b) DPO

(c) SQH

(d) QMB

(e) None of these


52. EXTRAORDINARY : DWQZQCMZX

TRANSCRIPTION : SQMRQHSHM

PROPOSITION : (?)

(a) OQONSHNM

(b) QSQPJUPO

(c) WNNHHM

(d) QPPJJO

(e) None of these


Directions (Questions 53 to 56): of the following questions, there is some relationship between the two terms to the left of : : and the same relationship holds between the two terms to its right. Also, in each question one term either to the right of : : or the left of it is missing. This term is given as one of the alternatives given below each question. Find out this term.


53. B : 16 : : D : ?

(a) 120

(b) 150

(c) 200

(d) 256

(e) None of these


54. C : 16 :: F : ?

(a) 30

(b) 40

(c) 49

(d) 50

(e) None of these


55. M × N : 13 × 14 :: F × R : ?

(a) 7 × 9

(b) 5 × 17

(c) 14 × 15

(d) 6 × 18

(e) None of these


56. DE : 10 :: HI : ?

(a) 17

(b) 20

(c) 36

(d) 46

(e) None of these


Answer

1.(b)

2. (b)

3. (a)

4. (a)

5. (b)

6. (a)

7. (b)

8. (c)

9. (a)

10.(d)

11.(c)

12.(b)

13. (d)

14.(c)

15.(c)

16.(a)

17.(c)

18.(d)

19.(d)

20.(d)

21.(c)

22. (a)

23. (d)

24. (b)

25. (a)

26. (c)

27. (b)

28. (c)

29. (c)

30. (b)

31. (a)

32. (b)

33. (c)

34. (c)

35. (a)

36. (a)

37. (d)

38. (b)

39. (d)

40. (d)

41. (b)

42. (e)

43. (c)

44. (d)

45. (a)

46. (c)

47. (c)

48. (d)

49. (c)

50. (v)

51. (d)

52. (a)

53. (d)

54. (c)

55. (d)

56. (c)

 





 

Add comment


Security code
Refresh