VERBAL REASONING : NUMBER SERIES : FIND THE WRONG NUMBER
Written by Administrator   
Saturday, 15 September 2012 06:06


VERBAL REASONING

 

NUMBER SERIES

 

FIND THE WRONG NUMBER



Directions (Questions 1 to 40) : In each of the following questions, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term.

1. 196, 169, 144, 121, 101

(a) 101

(b) 121

(c) 169

(d) 196

(e) None of these


2. 3, 10, 27, 4, 16, 64, 5, 25, 125

(a) 3

(b) 4

(c) 10

(d) 27

(e) None of these


3. 25, 36, 49, 81, 121, 169, 225

(a) 36

(b) 49

(c) 169

(d) 225

(e) None of these


4. 2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 64

(a) 17

(b) 26

(c) 37

(d) 64

(e) None of these


5. 5, 27, 61, 122, 213, 340, 509

(a) 27

(b) 61

(c) 122

(d) 509

(e) None of these


6. 121, 143, 165, 186, 209

(a) 143

(b) 165

(c) 186

(d) 209

(e) None of these


7. 16, 22, 30, 45, 52, 66

(a) 30

(b) 45

(c) 52

(d) 66

(e) None of these


8. 8, 13, 21, 32, 47, 63, 83,

(a) 13

(b) 21

(c) 32

(d) 47

(e) None of these


9. 4, 10, 22, 46, 96, 190, 382

(a) 4

(b) 10

(c) 96

(d) 382

(e) None of these


10. 125, 126, 124, 127, 123, 129

(a) 126

(b) 124

(c) 123

(d) 129

(e) None of these

 

11. 105, 85, 60, 30, 0, –45, 90

(a) 105

(b) 60

(c) 0

(d) –45

(e) None of these

 

12. 325, 259, 202, 160, 127, 105, 94

(a) 94

(b) 127

(c) 202

(d) 259

(e) None of these

 

13. 380, 188, 92, 48, 20, 8, 2

(a) 8

(b) 20

(c) 48

(d) 188

(e) None of these

 

14. 89, 78, 86, 80, 85, 82, 83

(a) 83

(b) 82

(c) 86

(d) 78

(e) None of these

 

15. 56, 58, 62, 70, 84, 118, 182

(a) 58

(b) 62

(c) 84

(d) 118

(e) None of these

 

16. 15, 16, 22, 29, 45, 70

(a) 16

(b) 22

(c) 45

(d) 70

(e) None of these

 

17. 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 96

(a) 4

(b) 32

(c) 64

(d) 96

(e) None of these

 

18. 24576, 6144, 1536, 386, 96, 24

(a) 96

(b) 386

(c) 1536

(d) 6144

(e) None of these

 

19. 6, 15, 35, 77, 165, 221

(a) 35

(b) 77

(c) 165

(d) 221

(e) None of these

 

20. 2, 5, 10, 50, 500, 5000

(a) 5

(b) 10

(c) 50

(d) 5000

(e) None of these

 

21. 46080, 3840, 384, 48, 24, 2, 1

(a) 384

(b) 48

(c) 24

(d) 2

(e) None of these

 

22. 5, 10, 40, 80, 320, 550, 2560

(a) 80

(b) 320

(c) 550

(d) 2560

(e) None of these

 

23. 10, 14, 28, 32, 64, 68, 132

(a) 28

(b) 32

(c) 64

(d) 132

(e) None of these

 

24. 3, 7, 15, 39, 63, 127, 255, 511

(a) 15

(b) 39

(c) 63

(d) 127

(e) None of these

 

25. 8, 14, 26, 48, 98, 194, 386

(a) 14

(b) 48

(c) 98

(d) 194

(e) None of these

 

26. 10, 26, 74, 218, 654, 1946, 5834

(a) 26

(b) 74

(c) 218

(d) 654

(e) None of these

 

27. 1, 3, 10, 21, 64, 129, 356, 777

(a) 26

(b) 74

(c) 218

(d) 654

(e) None of these

 

28. 3, 4, 10, 32, 136, 685, 4116

(a) 10

(b) 32

(c) 136

(d) 4116

(e) None of these

 

29. 2, 6, 24, 96, 285, 568, 567

(a) 6

(b) 24

(c) 285

(d) 567

(e) None of these

 

30. 445, 221, 109, 46, 25, 11, 4

(a) 25

(b) 46

(c) 109

(d) 221

(e) None of these

 

31. 93, 309, 434, 498, 521, 533

(a) 309

(b) 434

(c) 498

(d) 521

(e) None of these

 

32. 1236, 2346, 3456, 4566, 5686

(a) 3

(b) 12

(c) 25

(d) 48

(e) None of these

 

33. 1236, 2346, 3456, 4566, 5686

(a) 1236

(b) 3456

(c) 4566

(d) 5686

(e) None of these

 

34. 3, 2, 8, 9, 13, 22, 18, 32, 23, 42

(a) 8

(b) 9

(c) 13

(d) 22

(e) None of these

 

35. 2, 3, 4, 4, 6, 8, 9, 12, 16

(a) 3

(b) 6

(c) 9

(d) 12

(e) None of these

 

36. 1,5, 5, 9, 7, 11, 11, 15, 12, 17

(a) 11

(b) 12

(c) 17

(d) 15

(e) None of these

 

37. 11, 5, 20, 12, 40, 26, 74, 54

(a) 5

(b) 20

(c) 40

(d) 26

(e) None of these

 

38. 1, 5, 9, 15, 25, 37, 49

(a) 9

(b) 15

(c) 25

(d) 37

(e) None of these

 

39. 5, 27, 61, 122, 213, 340, 509

(a) 27

(b) 61

(c) 122

(d) 509

(e) None of these

 

40. 0, 2, 3, 5, 8, 10, 15, 18, 24, 26, 35

(a) 18

(b) 24

(c) 26

(d) 10

(e) None of these

Directions (Questions 41 to 45) : in each of the following number series, either one term is missing or is wrong, which has been given as one of the four alternatives under it. This alternative is your answer.

41. 1, 2, 5, 10, 17, 28

(a) 30

(b) 28

(c) 27

(d) 17

(e) None of these

 

42. 1, 5, 11, 19, 29, 55

(a) 55

(b) 41

(c) 29

(d) 19

(e) None of these

 

43. 2, 3, 5, 8, 13, 34

(a) 21

(b) 25

(c) 29

(d) 19

(e) None of these

 

44. 0, 3, 8, 15, 24, 33

(a) 8

(b) 15

(c) 26

(d) 33

(e) None of these

 

45. 1, 5, 14, 30, 55, 93

(a) 97

(b) 95

(c) 93

(d) 55

(e) None of these

 

Directions (Question 46 to 50): In each of the following number series, two terms have been put within brackets. Mark your answer as

(a) If both the bracketed terms are right;

(b) If the first bracketed term is right and second is wrong

(c) If the first bracketed term is wrong and second is right; and

(d) If both the bracketed terms are wrong.

 

46. 4, 6, 10, (12, 16 (14),22

 

47. 3, 10, 29, (66), (127), 218

 

48. 2, 3, (6), 11, 18, (30), 38

 

49. (2), 5, (12), 25, 41, 61

 

50. 4, 7, (9), 10, 13, 15, (16), 19

 

Answers

1. (a)

2. (c)

3. (a)

4. (d)

5. (a)

6. (c)

7. (b)

8. (d)

9. (c)

10. (d)

11. (c)

12. (c)

13. (c)

14. (c)

15. (c)

16. (b)

17. (d)

18. (c)

19. (c)

20. (d)

21. (c)

22. (c)

23. (d)

24. (b)

25. (b)

26. (d)

27. (d)

28. (b)

29. (b)

30. (b)

31. (d)

32. (c)

33. (d)

34. (b)

35. (c)

36. (b)

37. (c)

38. (b)

39. (a)

40. (a)

41. (b)

42. (b)

43. (a)

44. (d)

45. (c)

46. (b)

47. (a)

48. (b)

49. (d)

50. (a)

 

Add comment


Security code
Refresh