VERBAL REASONING : ALPHABETICALLY ARRANGEMENT OF THE WORDS
Written by Administrator   
Saturday, 12 January 2013 03:25

 


ALPHABETICALLY ARRANGEMENT OF THE WORDS


Directions: In each of the following questions, five words are given. Which of them will come in the middle if all of them are arranged alphabetically as in a dictionary?

1.

(a) Spine

(b) Spinal

(c) Spinner

(d) Spinet

(e)  Spindle

 

2.

(a) Praise

(b) Practical

(c) Prank

(d)  Prayer

(e)  Practice

 

 

3.

(a) Haste

(b) Haphazard

(c) Host

(d) hang

(e) Handkerchief

 

4.

(a) Butterfly

(b) Butler

(c) Butcher

(d) Button

(e) Butter

 

5.

(a) Robber

(b) Rocket

(c) Random

(d) Restaurant

(e) Restrict

 

6.

(a) Heaven

(b) Hillock

(c) Hawker

(d) Hilt

(e) History

 

7.

(a) Apology

(b) Branch

(c) Antigen

(d) Antique

(e) Antipathy

 

8.

(a) Cruise

(b) Crupper

(c) Crusade

(d) Crude

(e) Crumb

 

9.

(a) Hobby

(b) Holiday

(c) Hoarse

(d) Hollow

(e) Hobble

 

10.

(a) Leprosy

(b) Lessen

(c) Lesson

(d) Language

(e) Languid

 

11.

(a) Sport

(b) Spouse

(c) Spouse

(d) Squash

(e) Sprout

 

12.

(a) Miniscule

(b) Minimalis

(c) Minority

(d) Miniature

(e) Ministerial

 

13.

(a) Animate

(b) Animosity

(c) Anguish

(d) Ankle

(e) Announce

 

14.

(a) Entry

(b) Effloresent

(c) Entreat

(d) Ensure

(e) Every

 

15.

(a) Rumbustious

(b) Rumanian

(c) Runmour

(d) Ruminate

(e) Rumple

 

16.

(a) Intence

(b) Intellect

(c) Intend

(d) Intelligent

(e) Integumnet

 

17.

(a) Rigour

(b) Remove

(c) Retrospect

(d) Revive

(e) Rumour

 

18.

(a) Pillow

(b) Pilgrim

(c) Pigment

(d) Pile

(e) Pike

 

19.

(a) Cough

(b) Council

(c) Couch

(d) Count

(e) Counsel

 

20.

(a) Bishop

(b) Bifocal

(c) Bicycle

(d) Bitter

(e) Brink

 

21.

(a) Parasite

(b) Party

(c) Petal

(d) Paste

(e) Prick

 

22.

(a) Research

(b) Rational

(c) Round

(d) Rustic

(e) Rural

 

23.

(a) Nature

(b) Native

(c) Narrate

(d) Nascent

(e) Naughty

 

24.

(a) Didactic

(b) Dictum

(c) Dictionary

(d) Diastole

(e) Dicate

 

25.

(a) Outrage

(b) Outcast

(c) Overture

(d) Overtake

(e) Ovary

 

26.

(a) Gradine

(b) Gradient

(c) Gradient

(d) Gradute

(e) Gradual

 

27.

(a) Nozzle

(b) Nausea

(c) Nostril

(d) Nomenclature

(e) Normal

 

28.

(a) Prominent

(b) Prohibit

(c) Promise

(d) Prolong

(e) Programme

 

29.

(a) Descant

(b) Descent

(c) Derive

(d) Derrick

(e) Derogate

 

30.

(a) Radical

(b) Radiate

(c) Racket

(d) Radius

(e) Radar

 

31.

(a) Niche

(b) Nickname

(c) Nicene

(d) Nicol

(e) Nickel

 

32.

(a) Alive

(b) Afforest

(c) Anticipate

(d) Appreciate

(e) Achieve

 

33.

(a) Litter

(b) Literature

(c) Literary

(d) Littoral

(e) Little

 

34.

(a) Partition

(b) Passion

(c) Parlour

(d) Parlour

(e) Particle

 

35.

(a) Grammar

(b) Granary

(c) Grandeur

(d) Grand

(e) Granule

 

36.

(a) Donative

(b) Donate

(c) Donkey

(d) Donjon

(e) Donator

 

37.

(a) Delude

(b) Delirium

(c) Defer

(d) Demean

(e) Delete

 

38.

(a) Assistant

(b) Assessment

(c) Asbestos

(d) Asterisk

(e) Ass

 

39.

(a) Fraudulent

(b) Fraught

(c) Fraternity

(d) Franchise

(e) Frantic

 

40.

(a) People

(b) Penitent

(c) Pepsin

(d) Pepsin

(e) Penalty

 

41.

(a) Tennis

(b) Tendon

(c) Tender

(d) Tempest

(e) Terminal

 

42.

(a) Sentinel

(b) Sentimentally

(c) Sententious

(d) Sentence

(e) Sentimentalize

 

43.

(a) Colon

(b) Collective

(c) Colloid

(d) Colloid

(e) Collotype

 

44.

(a) Savour

(b) Save

(c) Savage

(d) Sausage

(e) Sentence

 

45.

(a) Section

(b) Secular

(c) Septice

(d) Seclude

(e) Secure

 

46.

(a) Firmament

(b) Finish

(c) First

(d) Fissure

(e) Fiscal

 

47.

(a) Electric

(b) Elector

(c) Elect

(d) Electrode

(e) Electron

 

48.

(a) Relieve

(b) Ringlet

(c) Rightful

(d) Rinse

(e) Rigour

 

49.

(a) Amphibian

(b) Amorphous

(c) Amphidextrous

(d) Ambiguous

(e) Ambivalent

 

50.

(a) Unimportant

(b) Understand

(c) Unnecessary

(d) Uncertain

(e) Unethical

 

51.

(a) Wasp

(b) Waste

(c) War

(d) Wrinkle

(e) Wrist

 

52.

(a) Science

(b) Scrutiny

(c) Scramble

(d) Scramble

(e) Script

 

53.

(a) Probe

(b) Proclaim

(c) Proceed

(d) Problem

(e) Probate

 

54.

(a) Guarantee

(b) Group

(c) Grotesque

(d) Guard

(e) Groan

 

55.

(a) Qualify

(b) Quarter

(c) Quarrel

(d) Quarry

(e) Quaver

 

56.

(a) Length

(b) Lenient

(c) Legacy

(d) Legal

(e) Legible

 

57.

(a) Grind

(b) Growth

(c) Great

(d) Grease

(e) Greet

 

58.

(a) Necessary

(b) Nature

(c) Naval

(d) Navigate

(e) Nautical

 

59.

(a) Devise

(b) Nature

(c) Devour

(d) Dew

(e) Deuce

 

60.

(a) Foment

(b) Foetus

(c) Forceps

(d) Foreign

(e) Foliage

 

 

Directions : Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes at the second place.

61. (a) Plane

(b) Plain

(c) Plenty

(d) Player

(e) Place

 

62.

(a) Blast

(b) Bottle

(c) Bondage

(d) Boisterous

(e) Bonafide

 

63.

(a) Bathing

(b) Banking

(c) Backing

(d) Banishing

(e) Barricading

 

64.

(a) Exhilarate

(b) Ephemeral

(c) Entrence

(d) Enterprise

(e) Enthussiasm

 

65.

(a) Signature

(b) Significance

(c) Sight

(d) Sigh

(e) Sieve

 

66.

(a) Gourd

(b) Gesture

(c) Gentle

(d) Banishing

(e) Generous

 

67.

(a) Basis

(b) Baste

(c) Bask

(d) Bassinet

(e) Basinet

 

68.

(a) Cathedral

(b) Catenation

(c) Caterpillar

(d) Category

(e) Catalogue

 

69.

(a) Launch

(b) Laugh

(c) Lattice

(d) Latent

(e) Latitude

 

70.

(a) Interview

(b) Invent

(c) Intestine

(d) Interlude

(e) Interfere

 

71.

(a) Dialogue

(b) Diabolic

(c) Diagonal

(d) Diaphragm

(e) Dialect

 

72.

(a) Shrub

(b) Shudder

(c) Shroud

(d) Shuffle

(e) Shuttle

 

73.

(a) Maritime

(b) Marine

(c) Marigold

(d) Marmalade

(e) Marital

 

74.

(a) Sciatica

(b) Science

(c) Scintillation

(d) School

(e) Scientist

 

75.

(a) Stipend

(b) Stagger

(c) Stabilise

(d) Stimulus

(e) Sterile

 

Directions : Arrange the given words as in a dictionary and tick the one that comes fourth.

 

76.

(a) Repeat

(b) Replete

(c) Real

(d) Rest

(e) Reserve

 

77.

(a) Manifest

(b) Meticulous

(c) Meridian

(d) Merchant

(e) Mercerise

 

78.

(a) Fault

(b) Fantasy

(c) Finger

(d) Fascinate

(e) Fanaticism

 

79.

(a) Antecedent

(b) Antibiotic

(c) Antelope

(d) Anthropology

(e) Anthrax

 

80.

(a) Scissors

(b) Scorpion

(c) Schedule

(d) Semester

(e) Sensitive

 

81.

(a) Revenus

(b) Remind

(c) Relish

(d) Remark

(e) Remorse

 

82.

(a) Harridan

(b) Harness

(c) Harpoon

(d) Harrow

(e) Harmony

 

83.

(a) Converse

(b) Current

(c) Curator

(d) Curator

(e) Cushion

 

84.

(a) Mother

(b) Monkey

(c) Master

(d) Matter

(e) Matter

 

85.

(a) Carbonate

(b) Carburation

(c) Carbohydrate

(d) Carbonise

(e) Carbolic

 

86.

(a) Demand

(b) Destroy

(c) Deterred

(d) Direct

(e) Damage

 

87.

(a) Perpetual

(b) Parachute

(c) Paragraph

(d) Pursue

(e) Programme

 

88.

(a) Grating

(b) Gratuity

(c) Gravel

(d) Gratitude

(e) Grave

 

89.

(a) Tenacious

(b) Terminate

(c) Temperature

(d) Temple

(e) Tenant

 

90.

(a) Express

(b) Extend

(c) Expire

(d) Explode

(e) Expand

 

 

Directions : Arrange the given words in the alphabetical order and tick the one that comes last.

91.

(a) Finger

(b) Flourish

(c) Formal

(d) Forget

(e) Forgo

 

92.

(a) Determination

(b) Destitute

(c) Detergent

(d) Definite

(e) Distance

 

93.

(a) Preformative

(b) Predispose

(c) Preferential

(d) Prefabricate

(e) Predictor

 

94.

(a) Admission

(b) Admittance

(c) Admit

(d) Admissible

(e) Administer

 

95.

(a) Rural

(b) Romance

(c) Rejoice

(d) Reveal

(e) Retain

 

96.

(a) Mink

(b) Multiple

(c) Murder

(d) Multitude

(e) Music

 

97.

(a) Prewar

(b) Preview

(c) Prosecute

(d) Proposal

(e) Prosody

 

98.

(a) Language

(b) Laurel

(c) Leisure

(d) Lapse

(e) Leave

 

99.

(a) Abandon

(b) Actuate

(c) Accumulate

(d) acquit

(e) Achieve

 

100.

(a) Propriety

(b) Proposition

(c) Prosecute

(d) Proposal

(e) Prosody

 

101.

(a) Heredity

(b) hesitate

(c) Heavy

(d) Hadge

(e) Heralad

 

102.

(a) Warring

(b) Waving

(c) Watching

(d) Waiting

(e) Wanting

 

103.

(a) Illiterate

(b) Illuminate

(c) Illiteracy

(d) Illiteracy

(e) Illustrate

 

104.

(a) External

(b) Extraordinary

(c) Extraction

(d) Extra

(e) Extremist

 

105.

(a) Transmit

(b) Transplant

(c) Transport

(d) Translate

(e) Transition

 

Directions : In each of the following questions, arrange the given words in the sequence in which they occur in  the dictionary and then choose the correct sequence.

 

106.

1. Brook

2. Bandit

3. Boisterous

4. Baffle

5. Bright


(a) 2, 4, 3, 1, 5

(b) 2, 4, 3, 5, 1

(c) 4, 2, 3, 1, 5

(d) 4, 2, 3, 5, 1

(e) None of these

107.

1. Wound

2. Writer

3. Whiter

4. Worst

5. Worked

(a) 1, 4, 3, 5, 2

(b) 2, 1, 3, 4, 5

(c) 3, 5, 4, 1, 2

(d) 5, 3, 2, 1, 4

(e) None of these

108.

1. Preach

2. Praise

3. Precinct

4. Precept

5. Precede

(a) 2, 1, 5, 4, 3

(b) 2, 1, 3, 4, 5

(c) 1, 2, 5, 4, 3

(d) 2, 5, 1, 4, 3

(e) None of these

109.

1. Select

2. Seldom

3. Send

4. Precinct

5.Seller

(a) 1, 2, 4, 5, 3

(b) 2, 1, 5, 4, 3

(c) 2, 1, 4, 5, 3

(d) 2, 5, 4, 1, 3

(e) None of these

110.

1. Eagle

2. Earth

3. Eager

4. Early

5. Each

(a) 1, 5, 2, 4, 3

(b) 2, 1, 4, 3, 5

(c) 2, 3, 5, 4, 1

(d) 5, 3, 1, 4, 2

(e) None of these

111.

1. Page

2. Pagan

3. Palisade

4. Pageant

5. Palate

(a) 1, 4, 2, 3, 5

(b) 2, 4, 1, 3, 5

(c) 1, 4, 2, 5, 3

(d) 2, 1, 4, 5, 3

(e) None of these

112.

1. Wrinkle

2. Wriggle

3. Writhe

4. Writhe

5. Wrath

(a) 4, 5, 1, 2, 3

(b) 5, 4, 2, 1, 3

(c) 4, 2, 5, 1, 3

(d) 5, 2, 1, 3, 4

(e) None of these

113.

1. Repoint

2. Reptile

3. Repent

4. Repute

5. Report

(a) 3, 1, 5, 2, 4

(b) 3, 5, 1, 2, 4

(c) 5, 1, 4, 3, 2

(d) 5, 4, 1, 3, 2

(e) None of these

114.

1. Spruce

2. Spume

3. Spree

4. Spurt

5. Sprawl

(a) 5, 3, 1, 2, 4

(b) 1, 2, 3, 4, 5

(c) 3, 5, 1, 4, 2

(d) 5, 4, 3, 2, 1

(e) None of these

115.

1. Credential

2. Creed

3. Crease

4. Cremate

5. Credible

(a)1, 2, 3, 4, 5

(b) 1, 5, 3, 4, 2

(c) 5, 1, 2, 3, 4

(d) 3, 1, 5, 2, 4

(e) None of these

116.

1. Protein

2. Problem

3. Proverb

4. Property

5. Project

(a)1, 2, 3, 4, 5

(b) 2, 1, 4, 3, 5

(c) 2, 5, 4, 1, 3

(d) 3, 4, 5, 2, 1

(e) None of these

117.

1. Pestle

2. Pestilence

3. Pester

4. Pester

5. Pessimist

(a)5, 4, 3, 2, 1

(b) 4, 3, 1, 5, 2

(c) 3, 4, 2, 5, 1

(d) 4, 5, 1, 2, 3

(e) None of these

118.

1. Intrinsic

2. Dissuade

3. Intricate

4. Introvert

5. Introduce

(a)3, 5, 1, 4, 6, 2

(b) 3, 5, 1, 6, 4, 2

(c) 3, 1, 5, 4, 6, 2

(d) 5, 3, 2, 4, 6

(e) None of these

119.

1. Dissipate

2. Dissuade

3. Disseminate

4. Distract

5. Dissect

(a)6, 3, 1, 5, 2, 4

(b) 1, 6, 3, 2, 4, 5

(c) 3, 6, 1, 2, 5, 4

(d) 4, 6, 3, 1, 5, 2

(e) None of these

120. If the first five words in the sentence, “Meeta’s mother meets me many times” are rearranged in the alphabetical order, which will be the middle word?

(a) Meeta

(b) mother

(c) meets

(d) me

(e) many

121. If the words in the sentence, “She showed several sample snaps” are rearranged in the alphabetical order, which will be the middle word

(a) snaps

(b) sample

(c) several

(d) showed

(e) she

122. If the letters in each of the following five words are first rearranged in the alphabetical order and then the groups of letters so formed are rearranged as in a dictionary, which word would have its group of letters in the middle among the five?

(a) Want

(b) Read

(c) Draw

(d) Back

(e) Play

Directions : In each of the following questions, arrange the given names in the order in which they would occur in a telephone directory and choose the one which appears in the middle.

123.

(a) Avdesh

(b) Avadhesh

(c) Awadesh

(d) Awdhesh

(e) Awadhesh

 

124.

(a) Randhir

(b) Randesh

(c) Rama

(d) Raamesh

(e) Renmurthi

 

125.

(a) Bhagat

(b) Bhagwat

(c) Bhagirath

(d) Bhagirath

(e) Bhagvant

 

126.

(a) Mohammad

(b) Mohammed

(c) Muhammed

(d) Mohummad

(e) Mohummad

 

127.

(a) Jetley

(b) Jenson

(c) Jainson

(d) Jaina

(e) Jaisons

128.

(a) Jetley

(b) Jenson

(c) Jainson

(d) Sajewet

(e) Salwar

 

129.

(a) Krishanmurty

(b) Krishnamurthy

(c) Krishnmurthi

(d) Krishanmurthy

(e) Krishnamurti

 

130.

(a) Subramaniam

(b) Subramanyam

(c) Subhramaniam

(d) Subhrmayam

(e) Subramniam


 

ANSWERS

1.(a)

2. (a)

3. (b)

4. (e)

5. (e)

6. (b)

7. (d)

8. (e)

9. (a)

10.(a)

11.(b)

12.(a)

13. (b)

14.(c)

15.(d)

16.(d)

17.(d)

18.(d)

19.(b)

20.(a)

21.(d)

22. (c)

23. (b)

24. (c)

25. (e)

26. (d)

27. (e)

28. (d)

29. (d)

30. (b)

31. (e)

32. (a)

33. (a)

34. (a)

35. (d)

36. (e)

37. (b)

38. (b)

39. (c)

40. (d)

41. (b)

42. (e)

43. (c)

44. (b)

45. (b)

46. (c)

47. (a)

48. (e)

49. (b)

50. (e)

51. (c)

52. (a)

53. (e)

54. (e)

55. (a)

56. (c)

57. (d)

58. (b)

59. (e)

60. (b)

61.(b)

62. (d)

63. (d)

64. (e)

65. (d)

66. (c)

67. (a)

68. (d)

69. (e)

70. (d)

71. (c)

72. (a)

73. (b)

74. (a)

75. (b)

76. (e)

77. (c)

78. (a)

79. (d)

80. (d)

81.(e)

82 (a)

83. (e)

84. (c)

85. (d)

86. (c)

87. (e)

88. (e)

89. (e)

90. (a)

91. (c)

92. (e)

93. (a)

94. (b)

95. (a)

96. (e)

97. (a)

98. (c)

99. (b)

100. (e)

101. (b)

102. (b)

103. (e)

104. (e)

105. (c)

106. (d)

107. (c)

108. (a)

109. (c)

110. (d)

111. (d)

112. (b)

113. (a)

114. (d)

115. (c)

116. (a)

117. (b)

118. (a)

119. (a)

120. (e)

121. (c)

122. (c)

123. (b)

124. (e)

125. (e)

126. (e)

127. (d)

128. (b)

129. (a)

130. (a)





Last Updated on Saturday, 12 January 2013 04:21
 

Add comment


Security code
Refresh